Meepraten over het klimaat? Deze boeken kwamen aan bod in de Boekathon

VRT Boekenmaand Boekathon

Van 1 tot 7 november bracht Tom De Cock tonnen leesinspiratie in de Boekathon op LEES! Het Boekenfestival in Antwerpen en VRT NU. Terzelfdertijd vond in Glasgow ook de 26e klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats. Bijna 200 landen bespreken er hoe ze de klimaatverandering willen aanpakken. De top wordt beschouwd als een cruciaal moment voor het klimaat. Wil je kunnen meepraten? Dan kun je inspiratie vinden in volgende boeken over het klimaat.

 • Stef Craps - Over over morgen - op VRT NU

  'Over over morgen. Andere verhalen over de toekomst' is een collectie van korte toekomstverhalen van de Vlaamse en Nederlandse literaire auteurs Ish Ait Hamou, Simone Atangana Bekono, Rebekka de Wit, Arnon Grunberg, Auke Hulst, Jens Meijen, Jeroen Olyslaegers, Lize Spit, Fiep van Bodegom en Annelies Verbeke. Zij gingen op zoek naar tekenen van hoop in onze toekomst en schreven elk in een uitdagend, prikkelend verhaal neer wat ze zagen.
 • Peter De Keyzer - 5 minuten ambitie - op VRT NU

  Dit land heeft geen nood aan vijf minuten politiek moed, wel aan vijf minuten ambitie. Tussen 2012 en 2021 schreef econoom Peter De Keyzer een tweewekelijkse column voor De Tijd over allerlei actuele thema's. Zijn stukken zijn vaak kritisch, maar ze delen allemaal dezelfde rode draad. Stuk voor stuk zijn het pleidooien voor meer zelfredzaamheid, meer ondernemerschap, meer efficiëntie. Maar vooral: veel meer ambitie. Voor burgers, voor politiek, voor het land en voor Europa. Peter De Keyzer houdt dit land en zijn burgers een spiegel voor en voert hij een gepassioneerd pleidooi voor meer ambitie. En voor een beter werkend land.
 • Marco Tedesco - IJs - op VRT NU

  Als er ergens een plek is om naar de toekomst van onze planeet te kijken en tegelijk haar geschiedenis te onderzoeken, dan is het wel Groenland, het koningin-eiland van de poolcirkel. Hier bestaan prehistorische fossielen naast microscopisch kleine levende wezens. Glacioloog Marco Tedesco, een van de prominentste experts op het gebied van klimaatverandering ter wereld, neemt ons mee op ontdekking door het land van ijs.
 • Jane Goodall - Het boek van hoop - op VRT NU

  Wie de krantenkoppen scant – klimaatcrisis, pandemie, politieke onrust – kan soms moeite hebben optimistisch te blijven. Zelfs de grootste optimisten hebben hoop nodig, nu meer dan ooit. In dit zeer urgente boek leert Jane Goodall, 's werelds bekendste antropoloog, ons hoopvol te leven en vertrouwen te hebben in de toekomst.
 • Erik Vlaminck - Boeren - op VRT NU

  In het theaterstuk 'Boeren' vechten mensen tegen een wereld die ze niet kunnen vatten. Passie voor de boerenstiel botst met klimaatzorg en de klauwen van het grootkapitaal. Broederhaat en broederliefde vechten om balans. Ook die ene vrouw die er niet is, speelt een rol. Het gaat in 'Boeren' over onmacht en mensenverdriet, wat niet wil zeggen dat het er altijd zwaarmoedig aan toe gaat.
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief