'Over over morgen': genoeg met toekomstpessimisme-nood aan inspirerende verhalen

VRT Boekenmaand Boekathon

Stef Craps is docent klimaatfictie aan de UGent en onder zijn auspiciën is het boek ‘Over over morgen’ tot stand gekomen. Initiatiefnemer was Greentrack Gent met het project ‘2084 - De toekomst is hoopvol’. Deze vzw vroeg aan tien Vlaamse en Nederlandse literaire auteurs om een hoopvol kort verhaal te schrijven dat zich afspeelt in de toekomst. En het zijn echte ‘kleppers’ om het met de woorden van Tom de Cock te zeggen: Ish Ait Hamou, Simone Atangana Bekono, Rebekka de Wit, Arnon Grunberg, Auke Hulst, Jens Meijen, Jeroen Olyslaegers, Lize Spit, Fiep van Bodegom en Annelies Verbeke.

Craps legt uit dat veel mensen een apocalyptisch toekomstbeeld hebben waarin angst en doemdenken centraal staan. Normaal zou dit moeten aanzetten tot actie, maar omdat er een overdaad is aan toekomstpessimisme, treedt er een apocalyptische vermoeidheid op waardoor mensen apathisch en moedeloos worden.

Om deze neerwaartse spiraal te doorbreken, moesten de tien kleppers een hoopvol en inspirerend verhaal schrijven. En dat hebben ze gedaan. In samenwerking met de studenten van Stef Craps is het een caleidoscoop van verhalen geworden, zowel qua genre als qua vorm.

In 'Over over morgen' lees je tien reizen naar uiteenlopende universa die de verbeelding van de lezer over de toekomst opentrekken – een uitnodiging om zelf op zoek te gaan naar paden van hoop.

Herbekijk het interview op VRT NU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief