Outsider Sander Kollaard wint Libris Literatuurprijs 2020 met "Uit het leven van een hond"

Fictie VRT NWS

De Libris Literatuurprijs 2020 is gewonnen door de Nederlandse schrijver Sander Kollaard, met de roman “Uit het leven van een hond”. Bij de zes genomineerden was ook één Vlaamse schrijfster, Saskia De Coster, met de roman “Nachtouders”. Alle genomineerden krijgen 2.500 euro, de winnaar krijgt 50.000 euro.

“Uit het leven van een hond” gaat over een alleenstaande verpleegkundige op een afdeling intensieve zorg die thuis een doodzieke hond heeft. Als vijftiger begint hij na te denken over de waarde van zijn leven. De jury noemt het boek "groots in zijn eenvoud - het laat de lezer nadenken over de waarde van een mensenleven".

Wie is Sander Kollaard?

De Nederlander Sander Kollaard is zelf een vijftiger. Hij studeerde geschiedenis in Amsterdam en verhuisde in 2006 naar Zweden, waar hij op het platteland werkt. Hij woont er in een voormalige pastorie, samen met zijn vrouw en drie kinderen. Hij debuteerde pas acht jaar geleden met de verhalenbundel "Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde", die bekroond werd met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2014.

In 2015 volgde zijn romandebuut, "Stadium IV", dat in De Wereld Draait Door werd gekozen tot Boek van de Maand. In 2018 verscheen zijn verhalenbundel "Levensberichten" en het jaar daarop de roman "Uit het leven van een hond". Voor de Libris Literatuurprijs 2020 gold hij als een outsider. De bekroning kwam ook voor hem duidelijk als een verrassing.

Bekijk de beelden van de bekendmaking van de winnaar in het duidingsprogramma "Nieuwsuur" op de Nederlandse zender NPO 2.

De ochtend belde met Sander Kollaard: herbeluister het op Radio1.be

Een overzicht de winnaars van het voorbije decennium vind je op langzullenwelezen.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief