'Tussen demagogie en hypocrisie': oud vluchtelingencommissaris Marc Bossuyt over de houdbaarheid van het huidig asielbeleid

Non-fictie VRT NWS

Volgens de Brusselse arbeidsrechtbank schendt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi doelbewust en systematisch het recht op opvang van asielzoekers. De rechtbank heeft het zelfs over mogelijk strafbare feiten. Oud-commissaris voor de vluchtelingen Marc Bossuyt en mensenrechtenadvocaat Alexis Deswaef houden het asielbeleid van Mahdi tegen het licht in De Afspraak.

'Tussen demagogie en hypocrisie'

Marc Bossuyt is ook de auteur van 'Tussen demagogie en hypocrisie'. Hierin blikt hij terug op zijn carrière als eerste commissaris-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen van België en geeft hij zijn visie op de houdbaarheid van het huidig Europees asielbeleid.

Het huidig asielmodel maakt ons afhankelijk van andere landen en kan maar voortbestaan zolang de ons omringende landen bereid zijn miljoenen mensen tegen te houden, vertelt Bossuyt in De Afspraak. 'Maar het stelt ons bloot aan chantage. We zien wat Marokko kan doen met Cueta en Melilla, wat Libië kan doen met Lampedusa, wat Erdogan kan doen met Griekenland, wat Wit-TRusland kan doen met Polen en Litouwen. Met ons huidig model zijn we niet in staat weerstand te bieden aan chantage. Het hele systeem moet herzien worden', is het pleidooi van Bossuyt.

Bekijk hieronder het gesprek over het asielbeleid met Marc Bossuyt en Alexis Deswaef in De Afspraak.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief