Oscar van den Boogaard over 'Jachthuis' en zijn volgende boek uit de cyclus 'Pruisisch blauw'

Boekenmarathon Radio 1

In zijn vorige roman 'Kindsoldaat' onthult de Nederlandse schrijver Oscar van den Boogaard dat hij de buitenechtelijke zoon is van de Nederlandse prins Bernhard. ‘Al mijn romans gaan over afwezige vaders en vrouwen met geheimen’ vertelde hij eerder in Touché.

In ‘Jachthuis’ schrijft hij over zijn aan alcohol verslaafde en bipolaire moeder die hem als kind 's nachts uit zijn slaap hield en waarvoor hij moest zorgen. Een verstoorde moeder-kind relatie waarin hij als kind de zorgende rol opnam en de moeder het kind werd. Hij dacht altijd vanuit haar perspectief en leed eronder dat hij opgroeide zonder zijn échte vader.

Vanaf 3 november is de auteur ook te zien in een nieuwe realityserie opgenomen in zijn dorp Sint-Martens-Latem: 'Latem Leven' op VTM. Hij heeft hieraan meegewerkt, niet uit sensatiezucht, maar omdat hij hierin zichzelf kan zijn.

Hij is bevriend met Delphine Boël, ook het kind van een hartstochtelijke buitenechtelijke koninklijke 'geheime' relatie. Hij heeft haar juridische strijd gevolgd en is blij voor haar nu ze als kind van Albert officieel is erkend. Hij zelf heeft die officiële erkenning niet proberen te krijgen. 'Prins Bernhard is al 30 jaar geleden overleden en hij ziet zichzelf niet samen met Beatrix thee drinken. Hij vindt het vrij gênant dat hij is verwerkt net voor zijzelf zwanger werd. Dit is een pijnlijk verhaal en hij denkt dat ze daaraan niet herinnerd wil worden. Er is geen band met koning Willem-Alexander. Ik ben een man van het gevoel en niet alleen maar van het DNA', verduidelijkt hij zijn keuze. 'Maar als hét gebeurt en het is hartelijk, dan ben ik de eerste om dit enorm toe te juichen.'

Hij heeft er iets anders meegedaan, nl. boeken geschreven. Dat boek 'is de plek waar de drie samen kunnen zijn. Er was een enorme aantrekkingskracht tussen zijn moeder en Bernhard en om daar het kind van te zijn is boeiend. Ik ben bevoorrecht'.

Er volgt nog een boek in deze hele cyclus 'Pruisisch blauw' waarin hij het verhaal van zijn familie wil beschrijven. Het volgende boek zal over zijn grootmoeder Nora gaan, ook zij leidde een dubbel leven en ook haar wil hij begrijpen.


Bekijk Oscar van den Bogaard in De Boekenmarathon op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief