De lievelingsmuziek van Oscar van den Bogaard in 'De Liefhebber' op Klara

Fictie Klara

In het radioprogramma 'De Liefhebber' op Klara duikt Katelijne Boon in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber. Op 5 september opende Oscar van den Bogaard het achtste seizoen. Hij debuteerde 30 jaar geleden met de roman 'Dentz' en is sindsdien een grote naam in het literaire landschap. Hij schreef romans, toneelstukken en columns. Dit jaar verscheen zijn nieuwste roman 'Jachthuis', een verhaal over de achttienjarige Maxwell die terugkeert naar zijn geboorteland Suriname, waardoor allerlei herinneringen terug naar boven komen drijven.

Ook Oscar van den Boogaard zelf groeide op in Suriname en Nederland. Hij studeerde rechten en Franse taal- en letterkunde in Montpellier, Amsterdam en Brussel. Na korte tijd op een advocatenkantoor gewerkt te hebben, koos hij voor het schrijverschap. Zijn debuutroman 'Dentz' verscheen in 1990 bij Athenaeum - Polak & Van Gennep: op dat moment was hij de enige levende schrijver van die uitgeverij. Daarop volgden 'Fremdkörper' in 1991, 'Bruno's optimisme' in 1993, 'De heerlijkheid van Julia' in 1995, 'Liefdesdood' in 1999, 'Sensaties' in 2000, 'Een bed vol schuim' in 2002 en 'Inspiration Point' in 2004.

Na zijn overstap naar uitgeverij 'De Bezige Bij' verschenen de romans 'Het verticale strand' in 2005 en 'Magic Man' in 2007. In 2010 kwam zijn roman 'Meer dan een minnaar' uit. In februari 2013 verscheen de roman 'De tedere onverschilligen'. Zijn werk werd veelvuldig genomineerd voor de grote literaire prijzen, vertaald en verfilmd. 'De Standaard' riep hem uit tot de belangrijkste schrijver van zijn generatie. Maar in 2018 verscheen zijn grootste roman: 'Kindsoldaat'. In deze hedendaagse Buddenbrooks wordt de geschiedenis van twee voorname Nederlandse families geschetst, door de ogen van de laatste telg, die vermoedens heeft dat hij een zoon is van prins Bernhard.

Herbeluister de playlist van Oscar van den Boogaard op klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief