AFP for licensors

Opschudding in Spanje bij uitreiking belangrijke prijs: populaire misdaadschrijfster Carmen Mola blijkt 3 mannen te zijn

Literaire prijs VRT NWS

In Spanje heeft de uitreiking van de belangrijke Planeta-literatuurprijs veel stof doen opwaaien dit weekend. Winnares Carmen Mola bleek geen vrouw te zijn, maar een samenwerking tussen drie mannelijke schrijvers. Die grepen hun winst aan om uit de anonimiteit te treden.

De Planeta-prijs is een van de belangrijkste Spaanse literatuurprijzen, waaraan een bedrag van maar liefst 1 miljoen euro is verbonden.

Carmen Mola is pseudoniem

'Het straffe is dat Carmen Mola een van de bekendste en populairste misdaadschrijfsters is van de laatste vier jaar', vertelt correspondent in Spanje Sven Tuytens. 'Ze verkoopt honderdduizenden boeken. Die zijn vertaald in 11 talen en er zijn zelfs rechten verkocht aan tv-stations.'

Ondanks die populariteit was er weinig geweten over de auteur. Dat het niet haar echte naam was, dat ze een vrouw was van rond de 40 met 3 kinderen, dat ze lesgaf aan de universiteit in Madrid en dat ze in haar vrije tijd thrillers schreef.

Maar in werkelijkheid zijn de boeken geschreven door drie mannen, zo bleek dit weekend tijdens de uitreiking: Agustín Martínez, Jorge Díaz en Antonio Mercero. Zij kwamen tot grote verrassing van het publiek de prijs in ontvangst nemen. De drie zijn actief als scenarioschrijvers van tv-reeksen.

Lees verder op vrtnws en luister er naar Spanje-correspondent Sven Tuytens in 'De wereld vandaag'.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief