'Opblijfwraak'-Moeite om op tijd te gaan slapen? -lees het boek 'Start to sleep'

Non-Fictie Nieuwe feiten

Na 23 uur 's avonds nog naar een serie beginnen te kijken, een hobby beoefenen of iets uitpluizen voor een van je vele projecten. Klinkt herkenbaar? Dan heb je mogelijk last van 'opblijfwraak', het uitstellen van je bedtijd om meer tijd voor jezelf te hebben, en dat kan op termijn vervelende gevolgen hebben.

'Opblijfwraak', 'revenge bedtime procrastination' of uitstelgedrag vertonen wanneer het eigenlijk bedtijd is, is een internationaal bekend fenomeen. Annelies Smolders, psycholoog, slaapspecialist en auteur van 'Start to sleep', kent het fenomeen maar al te goed, vertelde ze in 'Nieuwe Feiten'.

"In deze coronatijden nog meer"

"Ik kom dit heel vaak tegen en in deze coronatijden nog meer", zegt Smolders. Al wil ze meteen nuanceren dat we dit gedrag enkel bij de zogenoemde avondtypes zien. "De meeste mensen zijn neutrale types (zij worden wakker rond 6 à 7 uur en worden moe en gaan slapen rond 22 à 23 uur). Avondtypes daarentegen voelen pas heel laat slaperigheid, en vlak daarvoor, gemiddeld tussen 20 en 22 uur, hebben ze zelfs een zeer alerte fase waarin ze alles uit de kast halen en oppikken wat overdag is blijven liggen, ze zijn op dat moment ook heel creatief en vrolijk."

Vooral avondtypes zijn dus gevoelig voor opblijfwraak en een van hun partners in crime daarbij is vaak de smartphone, de tablet of de televisie. "We zijn de maker van onze eigen slaap", legt Smolders uit, "en daarom moeten we vanaf 20 uur ’s avonds in principe de dag beginnen af te bouwen. Avondtypes daarentegen beginnen dan zelfs nog opnieuw op te bouwen . En als je die periode ook nog vult met je blootstellen aan blauw licht (het licht van onze smartphones), dan heb je nog meer kans dat je je brein klaarwakker maakt en helemaal niet meer kunt slapen."

Slaaptekort loert om de hoek

Lees er meer over op Radio1.be

Beluister het gesprek met Annelies Smolders via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief