Michiel Hendryckx

Op zoek naar vrijheid in Oost-Berlijn - Marc Reugebrink stelt zijn boek 'De vrouw die niet bestond' voor

Pompidou

Het nieuwe boek van Marc Reugebrink speelt zich af in Oost-Berlijn vlak na de val van de muur. De vrouw die niet bestond gaat over de zoektocht naar vrijheid, en hoe dat woord voor iedereen iets anders betekent. Hij stelde zijn boek voor in Pompidou op Klara.

Een jonge vrouw, Anna, gaat op zoek naar de vader die ze nooit gekend heeft. Die vader, Elias Kroon, pakte op 9 november 1989 zijn biezen nadat hij op tv had gezien dat de Berlijnse Muur gevallen was.

Kroon doceert aan de universiteit een vak dat zo ondefinieerbaar is dat het gewoon ‘Kroon’ genoemd wordt.
In eindeloze monologen meandert hij daar van literatuur naar geschiedenis naar politicologie. Eén van zijn stokpaardjes is het begrip ‘vrijheid’. Kroon droomt van een vrijheid die niet aan een bepaalde politieke constellatie verbonden is, maar een ervaring die van alle concepten bevrijd is.

We zijn heel erg gefocust, als we naar die periode kijken, op de beelden van Oost-Duitsers die juichend de grens over komen. Maar we vergeten dat heel wat van die juichende Oost-Duitsers daarna het liefst gewoon weer naar huis wilden en geen rekening hadden gehouden met de situatie waarin op een gegeven moment hun hele verleden taboe werd verklaard.

Marc Reugebrink

Op zoek naar vrijheid in Oost-Berlijn - Marc Reugebrink stelt zijn boek 'De vrouw die niet bestond' voor

Gavin Andrew Stuart - De val van de Berlijnse Muur

De ware vrijheid ligt volgens hem binnen handbereik in Berlijn, wanneer de muur gevallen is. Hij trekt naar de Oost-Berlijnse wijk Prenzlauer Berg, op dat moment het kloppend hart van de alternatieve bewegingen in de DDR. Zij willen af van het communistische regime in de DDR, maar verzetten zich ook tegen een versmelting met het kapitalistische West-Duitsland. Marc Reugebrink wil daarmee een andere blik werpen op de gebeurtenissen in november 1989.

'De vrouw die niet bestond' van Marc Reugebrink is verschenen bij Querido.

Herbeluister het gesprek via Klara Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief