De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Op welke plaatsen in Antwerpen hing Paul van Ostaijen rond?

Literaire wandeling Radio 1

'Wie Bezette stad zegt, zegt Antwerpen: haar stegen en kroegen, cinema's en boulevards,' aldus presentator Bent Van Looy in de live-uitzending van Culture Club in het Letterenhuis afgelopen vrijdag. Radio 1-reporter Marc Toussaint bezocht de plaatsen waar Paul Van Ostaijen rondhing. Hij werd rondgeleid door ex-stadsdichter en 'Antwerpen Boekenstad'-man Michael Vandebril.

Ze starten aan Van Ostaijens geboortehuis, het huis in de Lange Leemstraat waar van Ostaijen 17 jaar lang woonde. Van Ostaijens favoriete kroeg, Café Hulstkamp, op de Keyserlei bestaat nog altijd. En wist je dat Van Ostaijens geboortehuis vandaag bewoond wordt door Matthijs de Ridder, de biograaf van Paul Van Ostaijen?

Vlakbij het geboortehuis van Van Ostaijen, in de wijk die men vandaag 'Klein-Antwerpen' noemt, bevindt zich het Sint-Vincentiusziekenhuis. Op de gevel van dat hospitaal staat Van Ostaijens gedicht 'Speeldoos'.

Beluister hieronder de reportage met Michael Vandebril om het verhaal bij deze plekken te kennen. Je kan deze Van Ostaijen-wandeling zelf ook maken via de erfgoedapp.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief