Miriam Douglas

'Op het eerste gezicht' van Nick Hornby - 'lichtvoetig maar ontspannend' oordeelt Christophe Vekeman

Fictie Klara

De Britse schrijver Nick Hornby veroverde harten met zijn boeken 'High Fidelity' en 'About a boy'. Is zijn nieuwe boek 'Op het eerste gezicht' even goed? Over naar Christophe Vekeman ...

'Niet noodzakelijk maar onmisbaar'

De nieuwe roman van Nick Hornby heet Op het eerste gezicht en mikt op het eerste gezicht vrij schaamteloos op de interesse van het hedendaagse Britse lezerspubliek voor onderwerpen die je als hete maatschappelijke hangijzers zou kunnen omschrijven: ‘the clash of the colours’, zeg maar, ofte het racisme in de Britse samenleving, maar ook de brexit en de gevolgen daarvan – met name dan het tot nog toe grootste gevolg dat die hele brexitkwestie de Britten in gelijke mate tegen elkaar heeft weten op te zetten als Donald Trump verdeeldheid gezaaid heeft onder de bevolking van de Verenigde Staten.

De oorspronkelijke titel, Just Like You, verwijst even nadrukkelijk als ironisch naar die verdeeldheid.
Maar de roman is, zoals de Nederlandse titel aangeeft, ook een liefdesgeschiedenis, en vertelt het verhaal van Lucy – tweeënveertig jaar oud, aantrekkelijk, lerares Engels, moeder van twee zoontjes van acht en tien, en gescheiden van Paul vanwege diens alcohol- en cocaïneverslaving – die een wederzijdse liefde voelt ontluiken voor de genaamde Joseph.

Belangrijke details in dit verband zijn de leeftijd van Joseph (tweeëntwintig), zijn huidskleur (zwart) en zijn beroep (hij wil een befaamde dj worden, maar werkt voorlopig als slagersjongen, en het is ook in die hoedanigheid dat Lucy heeft hem leren kennen). Aanvankelijk let Joseph op de kinderen van Lucy wanneer zij tevergeefs en tot haar snel groeiende wanhoop uit eten gaat met mannen die in theorie, of althans volgens de heersende normen, beter bij haar zouden passen dan Joseph, maar van het een komt dus het ander, en de twee, al vormen zij samen in geen enkel opzicht iets wat zij ‘ons soort mensen’ zouden kunnen noemen, en al hebben zij meer bepaald weinig tot geen gedeelde interesses, zijn erg gelukkig.

Lees de volledige recensie van Christophe Vekeman op klara.beDeel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief