De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

'Op dit moment lijkt het alsof alles een beetje aan het instorten is' - Lia van Bekhoven over het VK en haar boek ‘Klein-Brittannië’

Non-fictie VRT NWS

Correspondente Lia van Bekhoven (69) woont en werkt ondertussen al meer dan veertig jaar in Londen. Ze is fan van de humor en de zelfrelativering van de Britten, maar ergert zich ook aan de manier waarop ze vasthouden aan hun tradities en aan de manier waarop de brexit tot stand is gekomen. Met ‘Klein-Brittannië’ heeft ze nu een portret geschreven over het eens zo grote land, dat volgens haar door de jaren heen wel iets kleiner geworden is.

Traag maar gestaag verval

Volgens Van Bekhoven zit Groot-Brittannië in een overgangsfase. 'Het is een verhaal van een traag maar gestaag verval. Op dit moment lijkt het alsof alles een beetje aan het instorten is. De Britten zijn heel goed in aanmodderen, een beetje doorgaan en geen grote veranderingen aanpakken. Nu moeten ze dat toch gaan doen', vindt Van Bekhoven.

Brexit heeft er mee te maken, maar alle gigantische iconische instituten staan onder druk: het koningshuis,de BBC maar ook het Verenigd Koninkrijk zelf waarvan Van Bekhoven zich afvraagt of het nog zal bestaan over 20 jaar. Het voelt vaak of de Schotten al met één been buiten Groot-Brittannië staan, voor het eerst wordt er gepraat over een hereniging tussen Noord- en Zuid-Ierland. Dit was een aantal jaren geleden ondenkbaar.

Brexit

Heeft brexit hiermee te maken? 'De Britten zijn board of brexit, ze hebben er jaren lang ruzie over gemaakt. Wat hen betreft zijn ze klaar met brexit. Brexit was een uiting van Brits nationalisme. Je ziet het Verenigd Koninkrijk bijna letterlijk krimpen. Nu zeggen de Schotten: wij zijn niet Brits, wij zijn Schots. Zelfs in Wales zeggen ze: wij zijn Welsh. Zelfs In Engeland voelen ze zich meer Engels dan Brits.'

Uit een peiling in 2019 bleek trouwens dat een meerderheid het zou aanvaarden als de brexit ook het einde zou betekenen van het Verenigd Koninkrijk.

Boris Johnson en Oekraïne

De oorlog in Oekraïne leidt de aandacht af van een aantal schandalen, zoals de Partygate waarbij Johnson zich zelf niet hield aan de strenge coronamaatregelen. Na brexit was er corona en nu is de oorlog in Oekraïne die hem helpt bij het puin ruimen, aldus Van Bekhoven. Johnson identificeert zich sterk met Winsont Churchill, zijn held. Volgens het Britse zelfbeeld waren zij de enigen die zich verzetten tegen Hitler. Hij ziet nu Oekraïne hetzelfde doen met de hulp van Londen.

Symbool van het verval is het parlementsgebouw, schrijft Van Bekhoven in haar boek. Van buiten ziet het er imposant uit maar het staat al jaren in de steigers en staat op instorten. Architecten adviseren het tegen de grond te gooien want het is eigenlijk niet te redden. Het is Unesco-erfgoed. Ook hier schuiven ze de beslissing altijd maar voor zich uit, zegt Van Bekhoven: 'dat is ook Brits'.

Ben je van het Verenigd gaan houden en blijf je er wonen als je zou moeten stoppen met werken, wil Phara nog weten. Van Bekhoven noemt zichzelf een 'Nederlandse Londense: Londen is mijn thuis'.

Bekijk hieronder Lia van Bekhoven in De Afspraak.

Luister ook naar Lia van Bekhoven bij De Madammen op Radio 2 Select en Radio 1 Select.

Herbeluister Touché met Lia van Bekhoven in Touché

Lia van Bekhoven (69) denkt nog lang niet aan haar pensioen: 'Werken is geen volhouden voor mij' vertelt ze in Touché op zondag 26 juni. Haar boek ‘Klein-Brittannië’ gaat vlot over de toonbank.

Drie jaar geleden verloor Van Bekhoven haar man Martin. Hij overleed aan slokdarmkanker. Sindsdien is het leven 'vlakker en minder kleurrijk'. 'Maar ik probeer terug te kijken op mijn leven met hem als een periode van mazzel hebben.'

Herbeluister de uitzending op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief