'Op de loop' beschrijft de moeizame weg van atleet Bashir Abdi van Mogadishu tot Tokio

Non-Fictie Sporza

'Op de loop' is een boek over het leven van Belgisch atleet Bashir Abdi. Het werd geschreven door zijn leerkracht Nederlands in de OKAN Klas- de onthaalklas voor anderstalige kinderen. Hij werd door verschillende mensen gevraagd om zijn verhaal te mogen schrijven, maar hij heeft het zijn leerkracht gegund.

Bashir Abdi is toen hij 6 jaar oud was gevlucht uit Somalië met zijn vader, zus en broer. Het heeft nog jaren geduurd voor hij herenigd werd met zijn moeder. 'Ik was 13 toen we in 2002 in Gent terechtkwamen. Alles was nieuw, andere cultuur, koud weer. Heel veel mensen hebben me geholpen. Eerst ben ik lid geworden van een voetbalclub. In Somalië had ik enkel van voetbal gehoord, ik wist niet dat er andere sporten waren. Toen kwam ik in contact met de atletiek en dat gaf me zoveel voldoening om te gaan lopen in een park of bos om alles te vergeten wat ik meegemaakt heb', vertelt Abdi in De Afspraak.
Zijn moeder heeft ook veel betekend voor hem. 'Dankzij mijn moeder ben ik naar België gekomen. Toen de oorlog begon is ze naar België gevlucht. En ze heeft dan later gezinshereniging aangevraagd. Ze is helaas overleden in 2011 aan maagkanker. En dan heeft ze me nog een opdracht gegeven: 'Wees een goed mens, want dit land heeft veel voor je betekend.' In het begin geloofde alleen mijn moeder in mij, de rest van de familie vond atletiek tijdverspilling. Uiteindelijk toen ik goed werd zijn ze me allemaal gaan steunen', legt Abdi uit.

Op 8 augustus 2021 loopt Bashir Abdi in Japan de olympische marathon dus ook voor zijn moeder. Met een PR dook Bashir Abdi afgelopen zaterdag onder de limiet voor de 10 kilometer op de Olympische Spelen in Tokio. Het toegangsbewijs leek er eentje pour la petite histoire, aangezien Abdi (uitsluitend) toeleeft naar de marathon. Of toch niet? In De Afspraak liet hij een opening.

Bashir Abdi legde zelf uit hoe hij wedstrijdritme nodig heeft om zijn vorm bij te schaven. Onze landgenoot deed daarom zaterdag in Birmingham mee aan de 10 kilometer, waar ook boezemvriend Sir Mo Farah liep.

De Brit faalde in zijn jacht, Abdi dwong wel een ticket voor de 10.000 meter af. Terwijl iedereen dacht dat Abdi vriendelijk zou bedanken voor die startplaats, is dat toch lang geen zekerheid.

'Ik heb nog niet veel tijd gehad om met mijn team te overleggen, maar de mogelijkheid is er', verraste Abdi over de eventuele dubbel. 'Er zit 10 dagen tussen de marathon en de 10.000 meter. Het is zeker combineerbaar, er zit voldoende tijd tussen. Maar in Japan zijn de weersomstandigheden extreem. Dat kan een nadeel zijn, maar de nummers zijn combineerbaar', herhaalde hij.

Of een lichaam zo'n dubbel aankan? Daar moet je mee experimenteren. Je kunt alleen achteraf weten of het verstandig was.

Bashir Abdi

Kan een lichaam zo'n dubbele inspanning aan? 'Daar moet je mee experimenteren. Je kunt alleen achteraf weten of het verstandig was. Maar de marathon komt eerst, dat is mijn hoofddoel. Daar heb ik de beste papieren voor. Op de 10 kilometer heb ik, denk ik, niet de snelheid om een heel grote rol te spelen.'

Voor de marathon tempert Abdi de verwachtingen. 'Meer dan 7 atleten hebben al veel sneller gelopen dan ik en hebben meer ervaring. Dat ik bescheiden ben? Dat hoor ik vaak, klopt.'

Herbekijk het interview met Bashir Abdi op Sporza.be

Op 28 mei was Bashir Abdi ook te gast in Touché. Een gesprek dat je hier kan herbeluisteren.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief