'Oorlogen & oceanen': Erik Ader verloor zijn vader in een oorlog en zijn broer in een oceaan

Non-Fictie Pompidou

Erik Ader schrijft in 'Oorlogen & oceanen' zijn familiegeschiedenis neer. Zijn vader hielp Joden in de Tweede Wereldoorlog en werd daarom gefusilleerd. Zijn broer Bas Jan Ader werd kunstenaar en verdween op de Atlantische Oceaan. Zelf bouwde Erik Ader een carrière als diplomaat uit, en botste daarbij op de sporen van het werk dat zijn vader decennia eerder in dezelfde regio verrichte.

Erik Ader, de jongere broer van wijlen Bas Jan Ader, trok vanuit Groningen naar Amsterdam om ons vanuit een radiostudio in de buurt van Artis te woord te staan in Pompidou op Klara over zijn boek 'Oorlogen en Oceanen'.

In een oorlog verloor hij zijn vader, die hij nooit gekend heeft, in een oceaan zijn broer, die postuum een internationaal bekende kunstenaar zou worden. Bas Jan Ader vertrok in juli 1974 vanuit Cape God op de Ocean Wave. Bestemming: Engeland. Maar hij kwam er nooit aan. Zijn klein zeilbootje werd pas maanden later gevonden.

Van Bas Jan Ader was ieder spoor verdwenen. Dat leidde tot veel speculaties. Was deze artistieke onderneming geen zelfdoding? Erik Ader maakt korte metten met die theorie. Via zijn boek leer je Bas Jan beter kennen. Maar het is een familieverhaal, over vader en moeder, resp. dominee en predikant. Radicaal empathische mensen die van hun levens een missie hebben gemaakt. Erik Ader zal zijn vader vele malen achterna reizen naar het beloofde land. Als student en later als diplomaat. Hij spaart zijn kritiek aan het adres van de zionisten niet.

Herbeluister het interview op Klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief