Boeken zijn essentiële goederen en daarom mogen boekenwinkels openblijven!

Boekensector VRT NWS

Het ministerieel besluit met de nieuwe coronamaatregelen is gepubliceerd. In het besluit staat opgesomd welke winkels mogen openblijven. Het gaat, zoals gezegd, om winkels die in hoofdzaak essentiële goederen aanbieden. En de boekenwinkels vallen daar ook onder. Een hart onder de riem van de boekhandel en hun trouwe klanten.

Ook boekensector voelt corona door dalende verkoopcijfers en wegvallen Boekenbeurs, hoe ernstig is de crisis?

De coronacrisis hakt ook in op de boekensector. Midden mei al besloot organisator Boek.be om de Antwerpse Boekenbeurs niet te laten plaatsvinden deze herfstvakantie. Uitgeverijen zien zo een belangrijk promotieplatform wegvallen en auteurs missen het contact - ja, zelfs de onvermijdelijke selfie - met hun lezers.

Hoe reageert de sector op zo'n jaar zonder (fysieke) Boekenbeurs en zien zij de toekomst van het boek nog rooskleurig in?

Boekenliefhebbers pinken deze dagen een extra traantje weg, want ook de Boekenbeurs gaat niet door in 2020. Vorig jaar lokte het boekenfestijn meer dan 120.000 geïnteresseerden naar de Antwerp Expo. Lezers kunnen er elk jaar grasduinen in het uitgebreide Vlaamse en internationale literaire aanbod én krijgen de kans om hun favoriete auteurs te ontmoeten. Daarnaast is de beurs een belangrijke extra boost voor de verkoop tijdens de eindejaarsperiode.

In mei kondigde organisator Boek.be al aan dat er dit jaar geen Boekenbeurs zal doorgaan. Het coronavirus en de bijkomende financiële uitdagingen maakten het onmogelijk om de beurs te realiseren. Eind september dreigde de organisatie daardoor zelfs failliet te gaan, heel wat medewerkers werden al ontslagen. Boek.be draait bijna volledig op de inkomsten uit de Boekenbeurs, waaronder standgeld van de uitgevers en inkomsten via de bezoekers. Het jaarlijks budget bedraagt 2,2 miljoen euro.

Een maand later lijkt Boek.be (tijdelijk) gered: 'Een faillissement is niet aan de orde,' stelt woordvoerster Vé Bobelyn gerust. 'Ons herstelplan is goedgekeurd door de rechtbank en we krijgen tot februari de tijd om stappen te ondernemen voor een doorstart. We doen er alles aan om de Boekenbeurs en ons kenniscentrum verder uit te bouwen de komende jaren.'

Lees verder op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief