'Oog' van de Nederlandse Eva Gerlach wint Herman de Coninckprijs voor poëzie

Poëzie VRT NWS

https://klara.be/eva-gerlach-k...https://klara.be/eva-gerlach-k...Op 21 maart, de internationale dag van de poëzie staan gedichten centraal. Niet toevallig is vandaag de winnaar van de Herman de Coninckprijs voor poëzie bekendgemaakt: die gaat dit jaar naar de Nederlandse dichteres Eva Gerlach voor haar bundel 'Oog'. De Herman de Coninckprijs is 7.500 euro waard. De uitreiking, voorzien op 26 maart, gaat niet door wegens de coronacrisis.

Haar bekroonde bundel "Oog" is het derde deel van een cyclus. Eva Gerlach begon ermee toen haar moeder dementeerde. De gedichten gaan over "het hele proces van uit elkaar vallen, in elkaar grijpen, samenhang willen vinden, die dan toch weer uit elkaar valt. Wat neem je in je hoofd mee van de wereld, terwijl tegelijk die hele wereld uit elkaar valt? Het gaat over herinneringen: wat neem je mee, wat raak je kwijt?"

Het lege oog van de orkaan

"Oog" is geïnspireerd op de beweging van een orkaan, zegt Gerlach zelf. De bundel is geschreven als een spiraal, "die steeds maar heftiger wordt en ineenkrimpt tot het lege midden, het oog van de orkaan". De laatste pagina van het boek is dan ook blanco. Lees meer op vrtnws.be of klara.be.

Meer over de 6 genomineerden vind je in dit artikel op langzullenwelezen.be

Foto: Petra van Vliet

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief