Op stap met boeken! Literaire uittips voor deze zomer

Uittips! LangZullenWeLezen

Nog op zoek naar een leuke uitstap deze zomer? Heel wat evenementen zetten deze zomer auteurs en boeken in de kijker. Een fijne selectie:

Kasteel Beauvoorde: Feit en fictie. Hoe gaan schrijvers om met de geschiedenis?

Op 6 juli vindt in het domein van Kasteel Beauvoorde het jaarlijkse zomerfestival van de KANTL plaats. Dit jaar wordt er ingezoomd op de literaire relatie tussen fictie en historische feiten.

Jeroen Olyslaegers, Stefan Hertmans en Annette Portegies vertellen hoe zij in hun schrijven omgaan met historische feiten en gaan erover in gesprek met Frits van Oostrom.

Met Elvis Peeters wordt er een duik genomen in het verste verleden van onze literaire geschiedenis met een muzikale vertolking van De Minneliederen van Hendrik Van Veldeke.

Ontdek hier het volledige programma.

Op stap met boeken! Literaire uittips voor deze zomer

Ontmoet auteurs en andere lezers tijdens TAZ#2022 in Oostende

TAZ (Theater Aan Zee), het jaarlijks terugkerend tiendaagse festival in Oostende, blaast dit jaar 25 kaarsen uit met als thema 'Zie je mij?'. TAZ#2022 brengt traditiegetrouw een brede culturele waaier aan muziek, dans, exposities, toneel en natuurlijk ook literatuur. Als lezer kan je je hart ophalen tijdens een van de vele boekenvoorstellingen of deelnemen aan de leesclubs met grote namen zoals Tom Lanoye, en de Boon-winnaar Marieke Lucas Rijneveld. Liefhebbers van poëzie zijn uitgenodigd voor Apéro Poëzie met onder anderen Babs Gons, Jeroen Perceval, Tijmen Govaerts, Peter Verhelst, Dorien de Wit en Jaouad Alloul.

Ook De voorleesclub van de VRT is aanwezig op het festival. Hierin brengen Bekende Voorlezers op verschillende locaties in de stad de mooiste kinderboeken tot leven.

TAZ#2022 loopt van 27 juli tot 6 augustus. Meer info over het uitgebreide literatuurprogramma lees je op de website van TAZ#2022.

Op stap met boeken! Literaire uittips voor deze zomer

Gedichtenparcours Watou 2022

Kunstenfestival Watou focust deze zomer op de dialoog tussen het artistieke en de plek - vandaar het thema ‘Sense of place’ - én verbindt de poëzie opnieuw met de beeldende kunst. Net zoals in de tijd van founding father Gwy Mandelinck.

Poëzieliefhebbers worden naar de Westhoek gelokt voor een gedichtenparcours in de vorm van een (gratis) fietsroute rond Poperinge. Poëziecurator Michaël Vandebril vroeg hiervoor veertien literaire vrienden van Gwy Mandelinck om hun favoriete gedicht te kiezen en te voorzien van een korte toelichting. Onder anderen Eva Gerlach, Luuk Gruwez, Miriam Van Hee, Paul Demets, Stefan Hertmans, Peter Verhelst gingen in op deze uitnodiging.

Meer literatuur is er in het Festivalhuis met een hommage aan de overleden Bernard Dewulf. Verder is nog de Poëzieradio van Alex Deforce, De Nationale Dag van de Traagheid, Dichter aan tafel-sessies (de eerste op de opening) en de residentensessies van het Huis van de Dichter in augustus.

Meer info vind je op de website van Kunstenfestival Watou en op vrtnws.be.

Op stap met boeken! Literaire uittips voor deze zomer

Strip- en boekenplein - 17 juli en 21 augustus

Elke derde zondag van de maand staat het De Coninckplein in Antwerpen in het teken van duizenden boeken en strips. Kom gezellig kuieren en ontdek prachtige moderne pareltjes en unieke beeldverhalen uit lang vervlogen tijden. Nieuw of tweedehands? Meesterwerken of onbekende talenten? Elke boekenwurm kan hier gerust zijn hart ophalen.

TIP: Er is zelfs een stand waarbij Permeke zijn afgevoerde boeken verkoopt aan 1 euro!

Lees er meer over op de website van bibliotheek Permeke.

Op stap met boeken! Literaire uittips voor deze zomer

Literair Zomerlief!

Tijdens de Gentse Feesten (17 tot 24 juli) brengt Literair Zomerlief een geweldige auteur en een gepassioneerde lezer samen voor een boeiend gesprek over een literair fragment dat hen boeit of inspireert. Nadien kan er verder gekeuveld worden in de binnentuin van het Academiegebouw.

Een greep uit de duo's: Roderik Six – Marc Van Ranst (17 juli), Hind Eljadid - Nabil Mallat (19 juli), Delphine Lecompte - Wim Helsen 20 juli) en Jeroen Theunissen – Raf Walschaerts (22 juli).

Literair Zomerlief is een organisatie van het Vermeylenfonds, de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Trefpunt Festival vzw. Met de medewerking van PEN Vlaanderen.

Meer info lees je hier.

Op stap met boeken! Literaire uittips voor deze zomer

Buitengelezen: Uitgelezen-in-open-lucht

Boekenprogramma UITGELEZEN van VIERNULVIER (vroegere Vootuit) voert deze zomer onder de vlag Buitengelezen.

Op zaterdag 13 en 27 augustus vindt een UITGELEZEN-avond plaats in openlucht! Vaste panelleden Fien Sabbe, Jos Geysels en Anna Luyten nemen hun gasten mee naar de Gentse Bijlokesite, om er de avontuurlijkste boekentips van het moment uit te wisselen. Tussendoor zorgt een muzikant voor welklinkende intermezzo’s. Voer voor literaire veelvraten en aficionado’s van de linnen rug!

Reserveer hier gratis je zitje.

Op stap met boeken! Literaire uittips voor deze zomer

Bestemming: bib!

De ultieme zomeruittip is misschien wel deze: 'Bestemming: bib!'. Reizen in boeken: lekker goedkoop, geen lange wachtrijen in de luchthaven of files op weg naar het Zuiden.

Iedereen tussen 3 en 18 jaar kan in een deelnemende bib een reispas afhalen met vier leestrips op. Voor elke trip lees je een boek en krijg je een stempel. Aan het einde van de zomer worden alle volle reispassen verzameld en loot Iedereen Leest er een aantal winnaars uit.

Lees er meer over op de website van Iedereen Leest.

Op stap met boeken! Literaire uittips voor deze zomer

Meer literaire uittips vind je in de kalender van LangZullenWeLezen.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief