Onthullend boek over Didier Reynders (MR): 'Werd NMBS-personeel ingezet voor zijn verkiezingscampagne?'

Non-fictie VRT NWS

Bij de verkiezingen van 2012 en 2014 werd NMBS-personeel ingeschakeld voor de campagnes van MR-politicus Didier Reynders. Dat schrijft onderzoeksjournalist Philippe Engels in zijn boek 'Le clan Reynders'. Jean-Claude Fontinoy, aftredend voorzitter van de Raad van Bestuur van NMBS, zou zijn NMBS-chauffeurs gevraagd hebben om campagnemateriaal van Reynders te verspreiden.

NMBS-plakploeg

'Wij zijn spoorwegarbeiders die de treinen moeten doen rijden, maar we reden voor de MR. En zo ging het elke verkiezing.'Aan het woord is een werknemer van de NMBS. Hij getuigt in het boek 'Le clan Reynders' van onderzoeksjournalist Philippe Engels, dat vandaag verschijnt. 'De campagneverantwoordelijke heeft ons een t-shirt gegeven. Op een kaart was een zone aangeduid die we te voet moesten doorlopen. Op maandag en dinsdag 19 en 20 mei 2014 hebben we verkiezingspropaganda verspreid in de straten van Brussel.'

Naast de getuigenis put het boek ook uit logboeken en foto's die moeten aantonen dat NMBS-chauffers van Fontinoy ingezet werden om campagnemateriaal van Reynders te verspreiden. Op onderstaande foto is bijvoorbeeld de functiewagen van de NMBS-topman te zien. In de kofferbak van de auto liggen t-shirts, jassen en petten, bedrukt met de naam Didier Reynders.

Als er effectief NMBS-personeel ingeschakeld werd voor campagnes van Reynders, dan druist dat in tegen de wet. Werknemers van de spoorwegmaatschappij worden betaald met overheidsgeld en mogen daarom niet ingeschakeld worden voor verkiezingscampagnes.

In Franstalig België loopt om precies dezelfde reden nog altijd een rechtszaak tegen voormalig minister Joëlle Milquet (CDH). Zij werd ervan beschuldigd dat ze kabinetsmedewerkers had ingeschakeld in de aanloop naar de verkiezingen van mei 2014. In het geval van Reynders is echter niet duidelijk of hij zelf bewust werknemers van NMBS inschakelde, of dat dat gebeurde op initiatief van Fontinoy.

De tandem Fontinoy-Reynders

Het boek van Philippe Engels focust vooral op die figuur van Jean-Claude Fontinoy, de NMBS-topman met wie Reynders een bijzondere band had. De auteur beschrijft hoe Fontinoy jarenlang nauw met de voormalige vicepremier samenwerkte, tot die in 2019 naar de Europese Commissie vertrok. Hij bekleedde belangrijke functies op diens kabinetten en werd beschouwd als Reynders' rechterhand.

'Fontinoy was aanvankelijk een vrij anoniem ingenieur bij de spoorwegen,' vertelt wetstraatwatcher Ivan De Vadder in 'De wereld vandaag' op Radio 1.

Lees verder op vrtnws.be en beluister er het gesprek met Ivan De Vadder die het boek las.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief