Ontdek nieuwe schrijvers in de podcast 'Groen Gebladerte' met Tom De Cock

Debutanten Radio 1

De weg naar de top van de literatuur is geplaveid met bloed, zweet en goeie boeken. Tom De Cock ontmoet voor Radio 1 acht ontluikende toptalenten in proza en poëzie. Ze zijn gemiddeld 29 en staan nog aan het prille begin van hun carrière. Wie zijn ze? Wat schrijven ze? Wat lezen ze zelf?

Nieuwe podcastreeks 'Groen Gebladerte'

Tom De Cock zet de volgspot op literaire debutanten in een nieuwe podcast 'Groen Gebladerte'. Hij zoekt hen thuis op en duikt in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Want je bent wat je leest. Het resultaat is een podcastreeks met unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie. Acht auteurs, acht levensverhalen, acht stijlen, acht smaken. Van Lucebert tot Britney Spears. Voor elk wat wils.

Vanaf nu staat er elke week een nieuwe aflevering klaar, hier op LangZullenWeLezen en op radio1.be, via de Radio 1-app en op je favoriete podcastplatform. Acht weken lang. Met ook elke vrijdag een bijbehorend portret in Culture Club op Radio 1 tussen 18 en 20u.

Nieuw literair talent

Acht debutanten, vijf uit Vlaanderen en drie uit Nederland, werden geselecteerd in samenspraak met de culturele sector, het Overleg Literaire Organisatoren (OLO) en Vlaams-Nederlands huis deBuren

In volgorde van publicatie:

Anneleen Van Offel (1991)

Columniste, presentatrice, Letterzetter van de stad Kortrijk, en gefascineerd door de holocaust. Debuteerde net met Hier is alles veilig, over een Vlaamse moeder die op reis door het Beloofde Land de dood van haar stiefzoon een plaats probeert te geven. Anneleen is zelf grote fan van Amos Oz en Stephen King.

Haar ultieme leestip is De pijn van Marguerite Duras.

Beluister deze aflevering hier.

Mohamed Ouaamari (1991)

Werd na een ironische tweet op een congres met veel machtsvertoon als terreurverdachte opgepakt. Is vandaag gelukkig eerder bekend van zijn scherpe columns, online maatschappijkritiek en zijn huiskat Fristi. En nu ook van zijn debuut Groetjes uit Vlaanderen: een zoektocht naar zijn Vlaamse identiteit als Antwerpenaar met Marokkaanse roots. Hij leest graag Jef Geeraerts en Jommeke.

Zijn ultieme leestip is Een honger van Jamal Ouariachi.

Beluister deze aflevering hier.

Iduna Paalman (1991)

Idoena, dat hoort ze het liefst. Uit Amsterdam. Ze houdt van kort en schrijft dus vooral kortverhalen en poëzie. Haar debuutbundel De grom uit de hond halen werd begin september bekroond met de Poëziedebuutprijs 2020. Deelt met haar vriend een flat die letterlijk gevuld is met boeken. Heeft een zwak voor Duitse dichters en Pipi Langkous.

Haar ultieme leestip is Handleiding voor poetsvrouwen van Lucia Berlin.

Beluister deze aflevering hier.

Jens Meijen (1996)

De jongste uit de reeks, en een naam om te onthouden. Werkt als journalist en recensent voor o.a. Humo. Debuteerde eind vorig jaar met zijn betoverende, bezwerende dichtbundel Xenomorf en sindsdien staat de kraan met lof wijd open. Hij kreeg er ook de C. Buddinghprijs voor. Hij heeft een zwak voor Charlotte Mutsaers.

Zijn ultieme leestip is Exit West van Mohsin Hamid.

Beluister deze aflevering hier.

Aya Sabi (1995)

Schrijft vanuit Mechelen columns voor De Morgen en vlijmscherpe tweets. Debuteerde met Verkruimeld Land, een bejubelde reeks kortverhalen over afkomst, leven en dood. Werkt aan haar nieuwe roman, en schopt de wereld ondertussen verder een geweten. Kijkt op naar Connie Palmen, maar heeft ook een favoriet kookboek.

Haar ultieme leestip is De buitenkant van meneer Jules van Diane Broeckhoven.

Beluister deze aflevering hier.

Thomas Van der Meer (1986)

Woont in Amersfoort, Nederland. Combineert een heftige job in de ouderenzorg met een leven als auteur. Zijn debuut Welkom in de club is het geromantiseerde verhaal van Thomas z’n transitie van meisje naar jongen. Gek genoeg een bijwijlen hilarische kijk op hoe onhandig de wereld om hem heen omgaat met zijn nieuwe voorkomen. En ook een beetje het verhaal van een Nederlandse man met een Belgische penis. Is verzot op Louis Couperus en Brokeback Mountain.

Zijn ultieme leestip is Dagen zonder eind van Sebastian Barry.

Beluister deze aflevering hier.

Dominique De Groen (1991)

Haar debuutbundel Shopgirl ontkiemde in de kelder van Primark, waar ze de globalisering overpeinsde en uitspuwde. In opvolger Sticky Drama voegt klimaat en migratie aan de breuk toe. De stem van een generatie. Het is uitkijken naar haar eerste roman. Haar helden zijn Tolkien en Britney Spears.

Haar ultieme leestip is Gravity’s Rainbow van Thomas Pynchon.

Beluister deze aflevering hier.

Joost Oomen (1990)

De vrolijkste dichter van Nederland en verre omstreken brengt dit najaar z’n romandebuut uit: Het Perenlied. Een magisch-realistisch boek dat zich niet laat samenvatten, net als Joost zelf. Hij treedt graag op met z’n band en doopt het publiek dan met meloensap. Op wilde poëziefeestjes draait hij Spice Girls en Shakira. Hij houdt van Friese poëzie en Tonke Dragt.

Zijn ultieme leestip is De Ijskoude Sombrero van Richard Brautigan.

Beluister deze aflevering hier.

Ontdek nieuwe schrijvers in de podcast 'Groen Gebladerte' met Tom De Cock

De makers van 'Groen Gebladerte'

Ook bij het team achter de nieuwe podcastreeks ligt de klemtoon op jong talent. Niemand minder dan Tom De Cock, Sander De Keere, Anne Manteleers en Simon Debbaut-L'Ecluse werkten samen aan dit project:

Tom De Cock (1983) verliet in juni radiozender MNM, waar hij twaalf jaar lang een dagelijks programma presenteerde, om zich toe te leggen op zijn andere passies: boeken, televisie en de opvoeding van zijn dochtertje. Voor LangZullenWeLezen maakte hij eerder al de podcastreeks Gebladerte. Tom werkt zelf aan een nieuwe roman en zal in november live 300 auteurs interviewen tijdens een alternatieve online Boekenbeurs.

Sander De Keere (1992) is een opvallende Klara-stem en musicoloog. In de Youtube-video’s Iedereen Klassiek neemt hij leken en kenners mee op muzikaal avontuur. Sander bouwt gestaag aan een eigen sound als componist en uitvoerder, met een uitgesproken liefde voor oude synthesizers en de piano. Alle muziek in Groen Gebladerte is van zijn meesterlijke hand. Het werk van Sander is terug te vinden op alle streamingplatformen.

Anne Manteleers (1988) is grafisch ontwerpster, met een voorliefde voor grootstedelijke kleurpatronen en zuivere lijnen. Anne verzorgde de cover art en illustraties bij Groen Gebladerte.

Simon Debbaut-L’Ecluse (1993), pupil van Stefan Vanfleteren, fotografeert uitsluitend op film. Hij portretteerde de acht auteurs van Groen Gebladerte met hun lievelingsboek. Samen met Sabam For Culture gaf de VRT een jonge fotograaf de kans om zijn of haar talent te tonen met deze opdracht. Simon werd gekozen uit meer dan tweehonderd kandidaten.

Groen Gebladerte is een podcast van Lang Zullen We Lezen voor Radio 1. In samenwerking met Sabam For Culture.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief