De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Bob Van Mol voor de Boon

De shortlist voor de Boon: Lees, stem op jouw favoriet voor de publieksprijs en maak kans op een weekendje Oostende!

Literaire prijs Radio 1

Een jaar lang hebben de twee vakjury's van de Boon massaal veel inzendingen gelezen. Uit de longlist selecteerden ze nu twee keer 5 boeken die kans maken om de Boon voor fictie en non-fictie of de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur te winnen. Per categorie wordt ook een publieksprijs uitgereikt. Op 24 maart 2022 weten we welke titels de Boon en de publieksprijs in elke categorie in de wacht slepen. De prijsuitreiking vindt plaats in CC De Grote Post in Oostende.

De genomineerden

De 5 genomineerde boeken per categorie werden gekozen door de jury voor kinder- en jeugdliteratuur en de jury voor fictie en non-fictie uit in totaal 677 inzendingen. Ze maken kans om de Boon te winnen in hun categorie, die € 50.000 waard is. Daarnaast kunnen ze ook de publieksprijs in de wacht slepen, goed voor nog eens € 5.000 per categorie.

FICTIE EN NON-FICTIE

  • De gevangenisjaren - Erdal Balci (De Geus)
  • De poel - Pauline de Bok (Atlas Contact)
  • Jaguarman - Raoul de Jong (De Bezige Bij)
  • Mijn lieve gunsteling - Marieke Lucas Rijneveld (Atlas Contact)
  • Willem die Madoc maakte - Nico Dros (Van Oorschot)
Shortlist de Boon 2022 voor fictie en non-fictie

KINDER- EN JEUGDLITERATUUR

  • De Tunnel - Anna Woltz (Querido)
  • Een zee van liefde - Pieter Gaudesaboos (Lannoo)
  • Films die nergens draaien - Yorick Goldewijk & Yvonne Lacet (Ploegsma)
  • Lennox en de gouden sikkel - Zindzi Zevenbergen, Brian Elstak & Hedy Tjin (De Harmonie)
  • Schaduw van Toet - Lida Dijkstra & Djenné Fila (Luitingh-Sijthoff)
Shortlist de Boon 2022 voor kinder- en jeugdliteratuur


Stem voor de Boon Publieksprijs

Lezend Vlaanderen en Nederland worden uitgenodigd te stemmen voor de publieksprijs van de Boon die uitgereikt wordt door VRT en De Standaard. Naast het leesplezier van de boeken van de shortlist, valt er nog meer te winnen want de deelnemers aan de publieksstemming maken ook nog kans op één van de vier weekends Oostende!

Wie de publieksprijs in elke categorie wint, wordt dus door jou bepaald! Opgelet: er kan maar eenmaal gestemd worden en deelnemen kan vanaf 15 januari tot en met 20 maart 2022.

Breng hier je stem uit!

Lees hier het wedstrijdreglement.

VRT zet de schouders onder de Boon

Vanaf 21 januari richt het Radio 1-programma Culture Club elke vrijdagavond de schijnwerpers op een genomineerde en zijn of haar boek. Op VRT NU onthullen videoportretten meer over de schrijvers en het boek dat kans maakt op een prijs.

Al het nieuws over de Boon wordt verzameld op langzullenwelezen.be. Elke genomineerde auteur krijgt er een aparte pagina zodat lezers uitgebreid kunnen kennismaken met de kanshebbers voor de Boon.

Op donderdag 24 maart besteedt het Canvas-programma De Afspraak in een extra lange uitzending aandacht aan de Boon. Vanuit de studio in Brussel zal Bart Schols rechtstreeks overschakelen naar de uitreiking in cultuurcentrum De Grote Post in Oostende, waar Phara de Aguirre de winnaars van de Boon zal interviewen.


Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief