De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Lebowski Publishers

Auteur 'Ivo Victoria' heet eigenlijk 'Hans Van Rompaey': waarom en hoe koos hij zijn pseudoniem?

Radio 1

Veel schrijvers met een nom de plumes vind je niet meer in onze hedendaagse letteren. Maar Ivo Victoria is wel zo iemand. Of liever, 'Hans Van Rompaey' is zo iemand.

Waarom en hoe koos hij een schuilnaam?

In De wereld van Sofie vertelt Hans dat hij hij de naam koos om vrij praktische redenen. In 2004 begon hij een webblog en hij werkte toen als persvoorlichter voor het popfestival 'Lowlands' in Nederland. Hij kwam toen vrij vaak in de media met zijn echte naam, zeker gedurende de periode van het festival, en hij wilde op zijn webblog vrijuit zijn mening geven op bepaalde zaken. Hij wilde vermijden dat die twee zouden vermengen en toen heeft hij ivovictoria.com bedacht. Onder die naam is hij beginnen te bloggen. Toen had hij ook nog geen plannen om een boek te schrijven.

'Ivo' is zijn tweede voornaam en hij groeide op in de Victoriastraat in Edegem. Men zegt dat dit ook de combinatie is die gebruikt wordt om een pornonaam te bedenken: je tweede voornaam + straat waarin je bent opgegroeid.

Alter ego?

Is Ivo Victoria ook een alter ego? In het begin was dat zo, als hij begon te bloggen was het een soort personage dat vrijer en brutaler was dan hij zelf was in het dagelijks leven. In de loop der jaren is Ivo geëvolueerd naar wie hij in werkelijkheid is. In zijn debuutroman - 'Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt)' - heet de hoofdpersoon Ivo Victoria en is hij een brutaal mannetje. In 'Alles is oké', zijn laatste boek, heet het hoofdpersonage 'Herman'. Het is een stukje schroom dat wegvalt. In het begin biedt zo'n alter ego een beschermlaag.

Herman voor de vrienden

'Ik merk dat ik twijfel over hoe ik je aanspreek', merkt Sofie Lemaire op. Zijn vrienden van vroeger noemen hem 'Hans', maar in de literaire wereld heeft hij nieuwe mensen leren kennen die hem aanspreken met 'Ivo'.

'Wanneer je elkaar beter leert kennen, ontstaat er soort van tussenfase waarin je het raar vindt dat die persoon je Ivo noemt.' Het is verwarrender voor andere mensen dan voor hem zelf, getuigt Ivo. Omgekeerd is het ook zo dat als iemand hem te snel 'Hans' begint te noemen, hij denkt: 'zo goed kennen we elkaar ook weer niet'.

Andere auteurs die onder een pseudoniem schrijven zijn onder meer, in Nederland, Hendrik Groen en Elena Ferrante.

Afscheid van Ivo

Overweegt hij zijn pseudoniem achter zich te laten en alles onder de naam Van Rompaey te brengen, wil Sofie nog weten. Hij sluit dit niet uit maar hij voegt er onmiddellijk aan toe dat mocht hij dat doen, dit werkelijk iets zou betekenen. De buitenwereld zou het zien als een statement, daar moet je dus over nadenken. Hij is nog steeds gehecht aan de naam Ivo Victoria. Er is op dit moment weinig reden toe, maar wie weet...

Herbeluister Hans Van Rompaey in De wereld van Sofie op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief