Onbrandbaar boek 'The handmaid's tale' geveild voor 120.000 euro in strijd tegen censuur

Fictie VRT NWS

Een speciaal exemplaar van de roman 'The handmaid's tale' is geveild voor 120.000 euro. Dat meldt het veilinghuis Sotheby's. De veiling kwam onder de aandacht door een opvallend filmpje waarin de auteur het boek met een vlammenwerper te lijf gaat. De opbrengst gaat naar PEN America, een organisatie die vecht tegen de censuur op boeken in Amerikaanse scholen.

De roman van Margaret Atwood werd voor het eerst gepubliceerd in 1985 en raakte wereldwijd bekend dankzij de gelijknamige serie op het streamingplatform Hulu. De serie was ook bij ons te zien op Canvas en op VRT NU. Het verhaal speelt zich af in een denkbeeldige samenleving, waar vruchtbare vrouwen gedwongen worden om als dienstmaagd onder het bevel van een man te leven. Door het lage vruchtbaarheidscijfer moeten de dienstmaagden kinderen baren, en leiden ze een onderdanig leven in functie van de voortplanting.

Het verhaal botst op weerstand in verschillende landen. 'The handmaid's tale' werd op de zwarte lijst geplaatst in verschillende scholen en bibliotheken. Spanje en Portugal hebben het boek zelfs volledig verboden, volgens Atwood. Vorig jaar werd het boek nog verboden in scholen in de Amerikaanse staten Texas en Kansas omdat het 'seksueel expliciet is en christenen beledigt'. Dat gaf de aanleiding voor Atwood om samen met haar uitgever Penguin Random House een onbrandbaar exemplaar van het boek te maken, om het zo te beschermen tegen alle vormen van censuur.

Onder het motto 'Omdat krachtige woorden niet kunnen worden gedoofd' liet Atwood een uniek, onbrandbaar exemplaar maken dat geveild zou worden door veilinghuis Sotheby's. Het boek werd geprint op een speciale aluminiumfolie die bestand is tegen hitte, en werd aaneengebonden met een koperdraad. De letters zijn bedrukt met een speciale inkt, waardoor het boek niet vernietigd kan worden, zelfs niet bij extreem hoge temperaturen. Dat bewees Atwood in een filmpje waarin ze het boek te lijf gaat met een vlammenwerper.

Lees verder en bekijk het filmpje waarin Margaret Atwood het onbrandbare exemplaar van 'The handmaid's tale' tevergeefs probeert te verbranden op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief