'Onbeschrijflijk goed' - Christophe Vekeman over de roman 'Orkaanseizoen' van de Mexicaanse schrijfster Fernanda Melchor

Fictie Klara

De Mexicaanse schrijfster Fernanda Melchor maakt kans op de International Booker Prize. Haar roman 'Orkaanseizoen' is een avontuur, ontdekte Christophe Vekeman.

Je hebt zo van die mensen die altijd van alles meemaken – ze begeven zich de straat op teneinde een doordeweeks broodje kaas te gaan halen en keren pas drie dagen later in hun woning terug, gehuld in kleren die de hunne niet zijn, met een nieuwe, vreemdsoortige tatoeage op hun schouder en hun foto op de voorpagina van de regionale krant – terwijl anderen drie weken met het openbaar vervoer door pakweg Mexico trekken en bij thuiskomst niet over genoeg materiaal blijken te beschikken om een minuut lang over hun reis te vertellen (‘Het was buitengewoon warm, dat kan ik je zeggen’).

Speciaal voor deze laatsten, lijkt het wel, is er nu Orkaanseizoen, de tweede roman van voormalig journaliste Fernanda Melchor (1982), waarvan de Duitse vertaling al twee keer bekroond is met een belangrijke literatuurprijs. En ik zeg nu ‘roman’, maar Orkaanseizoen is wat mij betreft nog heel wat meer dan dat. ‘Roman’ is veel te zuinig uitgedrukt: Orkaanseizoen is een heus avontuur, vernietigend, adembenemend en dermate opzwepend dat je tijdens het ondergaan ervan amper nog in staat bent om te blijven zitten.

Het is een – en ik doe dit in het volste besef dat het altijd een zwaktebod is om het betreffende adjectief te gebruiken – onbeschrijflijk boek, en meer bepaald is het behalve een onnavertelbaar ook een onbeschrijflijk goed boek. De leeservaring – nog zo’n woord, maar geloof me vrij, een ervaring ís het – kent min of meer het volgende verloop. Lees de volledige recensie van Christophe Vekeman verder op klara.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief