Advocaat Omar Souidi maakt tussentijdse balans op in 'Pijn doet groeien. Het verhaal van een rebel in toga'

Autobiografie één

Omar Souidi heeft zijn levensverhaal neergeschreven in een boek 'Pijn doet groeien. Het verhaal van een rebel in toga'. In 'Vandaag' vertelt hij meer over het waarom van dit boek.

In 2016 maakt het brede publiek kennis met Omar Souidi via een spraakmakend interview in De afspraak. Hij treedt er op als advocaat van de toenmalige kabinetschef van Bart De Wever, in de zaak Apache vs Land Invest-Group. Hoe blikt hij zelf terug op dit interview? ‘Het is een momentopname dat hij in het boek probeert te duiden’ vertelt hij aan Danira in Vandaag.

Een eerbetoon aan zijn zoontje Aymeric

‘Pijn doet groeien’ is geen autobiografie maar eerder een tussentijdse stand van zaken. Het boek opent met een heel harde binnenkomer, een hoofdstuk over zijn zoontje, Aymeric, 3 jaar geleden bij de geboorte gestorven. Waarom dit hoofdstuk aan het begin van het boek? ‘Het was de enige logische keuze omdat alles wat in het boek staat van hieruit moet geïnterpreteerd worden, omdat het mijn leven heeft veranderd’, getuigt Omar. Het was het moeilijkste hoofdstuk om te schrijven maar het had een therapeutisch effect. Niet dat je zo'n drama van je kan afschrijven maar hij vond het een passend eerbetoon aan zijn zoon. Het heeft hem deugd gedaan hoewel het heel moeilijk was om zoiets onder woorden te brengen. 'Maar ik vind wel dat mijn zoon die zoektocht verdiende'. De eerste reacties op het boek zijn heel hartverwarmend.

Keuzes maken en kansen grijpen

Een groot deel van het boek gaat over de omgeving waarin hij is opgegroeid: de sociale woonblokken in Deurne-Zuid. Thuis hadden ze het niet breed, maar hij is hierom niet rouwig. 'Het is een onderdeel van mijn zijn' geworden. Je creëert er een bepaalde visie op het leven, je persoonlijkheid wordt er deels gevormd. We moesten toen wel af en toe de straatvechter in ons naar boven halen’.

Het is een verleden dat hij niet wil verloochenen, het leert hem ook als ondernemer te vechten. Alles wat je trouwens meemaakt, doet je een dik vel kweken. 'Niemand is immuun voor pijn en is zonder lijden: we hebben allemaal onze tegenslagen'. Omar heeft bewust gekozen voor het juiste pad. ‘Als je opgroeit in die wijken in Deurne-Zuid krijg je elke dag de gelegenheid het criminele pad op te gaan. Het merendeel van zijn vrienden van vroeger zijn cliënten geworden in zijn advocatenkantoor. Ze kennen Omar en vertrouwen hem en hebben hem geholpen bij de start van zijn loopbaan in de advocatuur’.

'Is hij ijdel?' vraagt Danira: 'Ik gluur wel eens in de spiegel', geeft hij toe.

Herbekijk hieronder Omar Souidi in 'Vandaag'.


Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief