Saskia De Coster in De zevende dag' over de Libris Literatuur Prijs waarop ze kans maakt

Fictie VRT NWS

Deze avond wordt een van de belangrijkste literatuurprijzen uitgereikt: de Libris Literatuur Prijs 2020 voor de beste Nederlandstalige roman van het voorbije jaar. De winnaar ontvangt, naast de erkenning voor zijn of haar werk, ook de mooie som van €50.000.

Saskia De Coster maakt als enige Vlaamse auteur kans op de prijs met haar roman 'Nachtouders'. De andere genomineerden zijn Wessel te Gussinklo met 'De Hoogstapelaar', Sander Kollaard met 'Uit het leven van een hond', Marijke Schermer 'Liefde, als dat het is', Manon Uphoff met 'Vallen is als vliegen' en Oek de Jong met 'Zwarte schuur'.

'Nachtouders' gaat over en nieuwe vorm van ouderschap, in dit geval twee vrouwen die een kind opvoeden.

De 'witte' shortlist

De zevende dag nodigde Saskia uit om het te hebben over de vrouwen op de shortlist en de 'wittemensenlijst'. Blijkbaar heeft niemand van kleur een goed boek geschreven' merkt Lisbeth Imbo op. 'Dat klopt niet' zegt Saskia 'er is een inhaalbeweging nodig'. Bovendien won nog maar slechts 3 maal een vrouw deze prijs die al 26 keer werd uitgereikt.

Verandering is op komst want 'je ziet wel dat het systeem begint te veranderen. Tien jaar geleden is de Libris Prijs naar Bernard Dewulf gegaan. Toen stond in het juryrapport: je moet het maar durven, een boek schrijven over het dagelijks leven. Dat waren tafereeltjes uit het huishouden, zeg maar. Als een vrouw vroeger zoiets deed, werd dat bekeken als: zo typisch, die kleine, vrouwelijke dingen. Nu zie je in heel veel literatuur dat die autofictie in opmars is. De grens tussen het personage en de persoon wordt dus wat opgeheven. Daar zit nu net het mooie'. En dat durven vrouwen meer? vraagt Lisbeth haar.

'Ze hebben misschien minder last van het gewicht van de traditie. Ik vind het bevrijdend om niet in de voetstappen te moeten treden van de groten, zoals Mulisch en Claus. De mannen die daarna kwamen, dachten: we moeten daartegenop knokken. Dat had iets heel hiërarchisch. Nu merk ik dat er eerder een sfeer is van solidariteit. Ik vind dat mijn vrouwelijke collega's voor de Librisprijs steengoede boeken geschreven hebben. Er is ook meer ruimte voor experiment...Een ruimere blik, dat is belangrijk.'

Manon Uphoff is met 'Vallen is als vliegen' de persoonlijke favoriet van Saskia: 'Een verpletterend boek' en als een man wint, dan is dit voer voor debat, vindt Saskia.

Herbekijk hieronder De zevende dag en ontdek wat ze haar zoontje heeft beloofd, in het geval zij de prijs wint.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief