Oekraïne wil land 'derussificeren' met nieuwe wetten tegen Russische boeken en muziek: 'Absurd, net wat Poetin wil'

VRT NWS

In Oekraïne heeft het parlement twee wetten goedgekeurd die verregaande beperkingen invoeren tegen Russische boeken en muziek. Moderne Russische boeken en muziek worden verboden en ook in de media moet de taal nog zo min mogelijk te horen zijn. 'Dit is absurd', zegt Rusland- en Balkanexpert Johan de Boose. 'Hiermee doen de Oekraïners exact wat Poetin wil: tonen dat het land fascistisch is terwijl dat eigenlijk niet zo is.'

Oekraïne gaat alweer een stap verder in de zogenoemde derussificatie: het land voert strenge beperkingen in tegen Russische boeken en muziek. Het parlement heeft afgelopen zondag daarover twee wetten goedgekeurd. Op deze manier wil het land zich ook cultureel distantiëren van Rusland, waar het al jaar en dag net cultuur mee deelt. De Oekraïense president Volodimir Zelenski moet de wetten nog ondertekenen voor ze echt in werking treden, maar momenteel zijn er geen aanwijzingen dat hij dat niet zal doen.

'Oekraïne is een multicultureel land, dat gevormd is door onder andere de Russische cultuur', vertelt Johan de Boose in 'De wereld vandaag' op Radio 1. Hij vindt de maatregel 'Absurd en gevaarlijk'.

Lees verder op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief