De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Piet Huysentruyt wordt 60 en kijkt terug: deze boeken inspireren de kok (en neen, het zijn niet alléén kookboeken)

Boekentips VRT NWS

Vandaag starten de feestelijkheden rond November boekenmaand: vijf zondagen lang vind je hier boekentips terug van bekende auteurs. Piet Huysentruyt, nog altijd een van de bekendste koks van ons land, geeft als eerste een inkijk in zijn bibliotheek.

Voor een virtuele blik op de ruime bibliotheek van Piet Huysentruyt trekken we naar Zuid-Afrika, waar de beroemde televisiekok overwintert. Verwacht geen rijen vol fictie in de boekenkast. Huysentruyt las naar eigen zeggen zijn eerste roman pas uit toen hij 36 was, een thriller van Pieter Aspe.

'Op school moest ik boekbesprekingen maken, meestal van Jos Vandeloo of whatever', excuseert Huysentruyt zich. 'Dan had je vrienden waar je die besprekingen van kon kopiëren. Dat vat mijn boekgeschiedenis samen, lezen was niet aan mij besteed. Maar natuurlijk hebben kookboeken mij wél altijd geïnspireerd en geïntrigeerd.'

1. Het eigen werk: 'Piet ongezouten en 'Piet gepeperd'

Belangrijke mijlpaal dit najaar, want Piet Huysentruyt wordt 60: 'De 6 zien verschijnen? Daar heb ik totaal geen probleem mee, ik had meer last met de 50.' Naast een groot feest dat zes dagen zal duren, viert de kok deze verjaardag ook met een biografie en een bijhorend kookboek, 'Piet ongezouten' en 'Piet gepeperd'. Het lijkt slim bekeken om mensen niet één maar twee boeken te laten kopen, maar ze horen écht bij elkaar, verzekert Huysentruyt ons.

'Dat is een Siamese tweeling', legt Huysentruyt uit. 'Zonder peper geen zout, en omgekeerd. Een gerecht heeft allebei nodig. Als je alleen 'Piet ongezouten' leest (de biografie, red.) mis je wat, want mijn biografie bestaat ook via mijn gerechten. En in 'Piet gepeperd' staan een paar iconische recepten die mij gemaakt en gekraakt hebben. Van mijn beruchte gerecht 'kreeft met bloedworst, oester, varkenspoot en rodekool' dat ik in Wortegem-Petegem serveerde had ik zelfs geen foto, tot nu.'

'Er staan 77 gerechten in met een geschiedenis die het vertellen waard is. Ook een gewone croque-monsieur met bruin brood, zoals ons moeder die wilde, toen ze behandeld werd voor kanker. Een emotioneel gerecht voor mij. Net zoals het puddingske met petit-beurrekoekjes, dat voor mij als kind altijd klaarstond in de frigo.'

Piet Huysentruyt wordt 60 en kijkt terug: deze boeken inspireren de kok (en neen, het zijn niet alléén kookboeken)

2. De recente vondst: 'Born to run', de autobiografie van Bruce Springsteen

Recente boeken ligt moeilijker, maar naast kookboeken is er toch één naam die bijblijft: superster Bruce Springsteen: 'Toen ik vier jaar geleden zijn autobiografie las, dacht ik: dat wil ik ook! Ik ben daar nu al vier jaar aan bezig.

Lees verder op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief