Oek de Jong wint Boekenbon Literatuurprijs met roman 'Zwarte schuur'

Boekenprijs VRT NWS

'Zwarte schuur" is het beste boek van het jaar, volgens de jury van de Boekenbon Literatuurprijs. Het verhaal over een gevierd kunstschilder die wordt ingehaald door een gewelddadige gebeurtenis uit zijn verleden 'zet de lezer aan het werk' en moedigt aan 'tot interpretatie en discussie', vindt de jury. De prijs is 50.000 euro waard. Er waren ook twee Vlaamse schrijvers genomineerd, Charlotte Van den Broeck met 'Waagstukken' en Koen Sels met 'Gloria'.

Geen feestelijke uitreiking wegens corona dit jaar, maar een verlossend telefoontje voor de winnaar en een bezoek van de jury, op veilige afstand, in een boekhandel. 'Ik had het niet verwacht, ik mocht het van mezelf niet verwachten. Je doet toch altijd aan zelfbescherming,' zei Oek de Jong, die zich ook 'de kampioen van de nominaties' noemde. Hij vindt de Boekenbon Literatuurprijs heel belangrijk en is heel blij 'dat een literaire roman voor een groot publiek' bekroond werd.

Bijna 500 bladzijden dik is 'Zwarte schuur', de vijfde roman van de Nederlandse schrijver Oek de Jong (68). In een notendop gaat het verhaal over een trauma en over 'schuld en boete', zegt de jury. Maris Coppoolse is een kunstschilder van 59 en staat op het toppunt van zijn roem. Als hij een overzichtstentoonstelling heeft in het Stedelijk Museum van Amsterdam, onthult een weekblad de oorsprong van zijn obsessieve werk: zijn rol bij de dood van een meisje in zijn dorp, toen hij zelf een zwaar vernederde jongen van 14 was. Het naar buiten komen van het bericht brengt zijn relatie en bij uitbreiding zijn hele leven aan het wankelen.

Lees verder op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief