Nu zondag op Podium 19: Uitgelezen #02 in het teken van Internationale Vrouwendag en Black History Month Belgium

Literair evenement LangZullenWeLezen

'Uitgelezen', het populaire boekenprogramma van de Voo?uit verzamelt maandelijks bekende graaglezers en auteurs rond boeken en staat garant voor geanimeerde gesprekken en een zak vol boekentips. Corona noodzaakt 'Uitgelezen' voorlopig digitaal te gaan.

De gasten

Op zondag 25 april (start om 20:30) is er op het cultuurkanaal Podium 19 een nieuwe aflevering van Uitgelezen te zien. Geniet van boeken in het gezelschap van de vaste panelleden Fien Sabbe, Anna Luyten en Jos Geysels versterkt met Nozizwe Dube en Hafsa El-Bazioui.

Voo?uit staat middenin onze turbulente samenleving en heeft dus bewust oog voor zowel Internationale Vrouwendag, het Belmundo solidariteitsfestival én Black History Month Belgium. Dat engagement vertaalt zich niet enkel in de keuze van de Boeken op Tafel. Voormalig voorzitter van de Jeugdraad Nozizwe Dube en de Gentse politica Hafsa El-Bazioui geven hun ongezouten mening over de literatuur op tafel. En de literair-muzikale intermezzo’s zijn van de te koesteren slam poetry-parel Lisette Ma Neza en percussionist Michelle Samba.

Boeken op Tafel

De boeken in deze aflvering zijn van Booker Prize-winnaar Bernardine Evaristo en Hind Eljadid.

Bernardine Evaristo - ‘Meisje, vrouw, anders’ (uitgeverij De Geus)

In het met de Booker Prize bekroonde ‘Meisje, vrouw, anders’ leert Bernardine Evaristo ons een non-binaire social media-influencer, een 93-jarige vrouw op een boerderij en tal van andere personages kennen. Evaristo brengt hen op meesterlijke wijze samen en herinnert ons aan datgene wat ons verbindt in tijden van verdeeldheid. Ze is niet alleen eerste zwarte Britse in meer dan vijftig jaar die de Booker wint, maar organiseert ook zwart-theaterconferenties, zet zich achter poëzieprijzen en steuntrajecten voor dichters met Afrikaanse roots én stampte de toneelschool Theatre of Black Women uit de grond.

Hind Eljadid - ‘Kruimeldief’ (uitgeverij Epo)

Een ziekte verteert het lichaam van de moeder van Hind - Voo?uits schrijver in residentie 2020 - en Fatima-Zahra Eljadid. Het is een traag en pijnlijk aftakelingsproces en het komt bovenop de vechtscheiding van haar agressieve ex-man, en bovenop de angst en de armoede. ‘Kruimeldief’ - met illustraties van Fatima-Zahra - is een poëtische maar ook rauwe elegie over moederkeszalf, afscheid nemen, terugblikken en herinneren. Maar ook over witte gangen, liefdeloze lakens en… zusterliefde.

Podium 19

Podium 19 is te zien op kanaal 19 van Proximus Pickx, kanaal 99 van Telenet TV, kanaal 20 van Orange TV en uitgesteld via VRT NU. Meer info over Podium 19 lees je op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief