Nu zondag in Touché: Lisa Weeda die debuteerde met het verhaal van haar Oekraïense grootmoeder Aleksandra

Literaire prijs Radio 1

Lisa Weeda (Rotterdam, 1989) is één van de stemmen van de Oekraïense diaspora. In 2021 debuteerde ze met de roman 'Aleksandra', gebaseerd op het bijzondere verhaal van haar Oekraïense grootmoeder. 'Aleksandra' is een epische familievertelling over een land en een stamboom die voortdurend door oorlog en geopolitiek doorkruist worden. 'Aleksandra' staat op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2022.

Lisa Weeda in Touché

Zondag 1 mei is Lisa Weeda de gast van Friedl' Lesage in Touché op Radio 1. Het zijn turbulente tijden voor Weeda die zich zorgen maakt over het lot van haar familie in de Donbas-regio in Oekraïne. Haar romandebuut 'Aleksandra', gepubliceerd vóór Poetins recente inval, is één van de kanshebbers van de prestigieuze Libris Literatuurprijs die uitgereikt wordt op 9 mei 2022.

'Er werd in onze familie heel erg gezwegen over het verleden. Tot mijn grootvader overleed. Toen werd mijn grootmoeder iets losser, en kwam ik erachter dat ze een Ostarbeiterin was: ze werd als meisje uit Oekraïne naar Duitsland gevoerd om te werken. En ze ging nooit meer echt terug naar huis. Daar wou ik over schrijven', vertelde Lisa Weeda in de podcast Groen Gebladerte.

Op zondag 1 mei verneem je in Touché hoe het ondertussen met Lisa Weeda en haar Oekraïense familie gaat.

Touché tussen 11 en 13 uur op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief