Nu zondag in De Rotonde op Radio 2: Kristien Hemmerechts

Schrijversportret De Rotonde

Dit schrijft Christel Van Dijck over het bezoek van Kristien Hemmerechts aan De Rotonde. Je kan het zondagmorgen beluisteren op Radio 2:

'Nee, nee, ik ga er niet over nadenken, ik kom' antwoordde ze aan de telefoon. 'Als ik er over nadenk, is de kans groot dat ik nee zeg. We zullen zelfs al meteen een datum vastleggen.'

Dat was dus een fluitje van een cent. Dat is niet altijd zo. Soms vragen gasten wel eens even bedenktijd omdat het toch om een heel persoonlijk gesprek gaat, het gebeurt ook dat ze daarom even willen overleggen met hun partner en uiteraard zijn er soms agendaproblemen. Heel zelden dat iemand uiteindelijk nee, zegt maar het gebeurt wel eens. Meestal hebben ze daarvoor een goeie reden. Maar nu niet dus, integendeel. Het was een 'ja' met enthousiasme.

En zo kwam ze ook De Rotonde binnen. Opgewekt, vrolijk babbelend, opgetogen over het gebouw en het fantastische uitzicht op de zee. En dan moest het eten nog op tafel komen. Daar werden nog eens extra goeie punten gescoord. Kortom, een fijne avond waarin ik Kristien heb leren kennen als een zeer warme vrouw, met veel humor.

Een bezige bij ook. Ze kan niet stilzitten. Normaal gezien mag onze gast geen vinger uitsteken. Wij dekken de tafel, brengen het eten en ruimen ook alles af. Helpen is ten strengste verboden, verwennen is onze boodschap. Dat kregen we bij Kristien niet verkocht. Ze draafde mee van de eetkamer naar de keuken en omgekeerd. 'Kristien ruimt graag op' wist haar partner Bart te vertellen. 'Ze heeft alles graag op orde.'

Ik moest mij ’s morgens haasten om alles 'op orde' te krijgen voor de ontbijttafel want lang voor mijn wekker zou afgaan, hoorde ik al beweging in haar slaapkamer. Een vroege vogel dus ook nog.

Maar bovenal zal ik haar na ons gesprek herinneren als een vrouw met een ongelooflijke veerkracht. Altijd rechtkrabbelen, ook in de meest moeilijke en emotionele gebeurtenissen in haar leven. En zo waren er wel enkele. Ik weet niet of ik zo moedig zou kunnen zijn.

Veel stof alweer dus om over na te denken, zondagochtend in De Rotonde op Radio 2 van 8 tot 10u.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief