Nu zaterdag: Michaël Pas over 'Vogels als huisgenoten' van Len Howard in Interne Keuken

Non-Fictie Interne Keuken

Len Howard was een soort Sint-Franciscus die met de vogeltjes praat. Morgen in Interne Keuken op Radio 1 : Michaël Pas heeft haar notities gelezen.

De vensters stonden altijd open. Len Howard voedert de vogels in haar tuin, verjaagt katten, herstelt nesten en wint het vertrouwen van mezen, merels en vinken. Ze herkennen haar, ze zitten op haar schouder, ze eten uit haar hand, vliegen het huis in en uit, slapen in de woonkamer of op de rand van haar bed. Het huis in Ditchling, dat ze met de erfenis van haar ouders kocht, wordt een vogelparadijs. Bezoekers zijn niet welkom. Zelfs de postbode mag het huis niet naderen.

Len Howard leerde vogels kennen als individuen. Ze herkent elk van hen en geeft ze namen. Ze houdt notities bij van hun leven, waarin ze van elke vogel het karakter, de inteligentie, de eigenaardigheden, de talenten en de gemoedsgesteldheid beschrijft.

Maar de wetenschappelijke wereld neemt haar niet ernstig. Je kan het gedrag van dieren bestuderen, was de overtuiging, maar wat er in hun brein omgaat blijft per definitie onbekend. Daar was Len Howard het niet mee eens.

Michaël Pas is al een paar jaar de enthousiaste peter van het Grote Vogelweekend, dit jaar op 30 en 31 januari. We hebben Michaël gevraagd of hij Vogels als huisgenoten wou lezen en hij zei ja. Wij blij. En de vogels blij.

Luister Live naar Interne Keuken op Radio 1 van 11 tot 13u op zaterdag 23 januari.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief