Herbeluister 'De Liefhebber' met favoriete muziek van misdaadauteur Toni Coppers

Thriller & detective Klara

Toni Coppers is een van Vlaanderens favoriete misdaadauteurs. Zijn thrillers, met commissaris Liese Meerhout of ex-flik Alex Berger in de hoofdrol, werden al meermaals bekroond met de Hercule Poirot juryprijs. VTM verfilmde de verhalen met Liese Meerhout in de serie ‘Coppers’. Na de thriller 'Val', die in 2020 verscheen, is het uitkijken naar zijn nieuwste boek 'De moord op Arno Linter', dat op 9 februari verschijnt. Op 30 januari had hij het bij Katelijne Boon over de muziek in zijn leven.

Laatbloeier als lezer én schrijver

Het schrijverschap kwam Toni Coppers (°1961) niet zomaar aanwaaien. Pas op zijn 16de kwam hij voor het eerst in een bibliotheek terecht, dankzij zijn lerares in een technische school. 'In het arbeidersgezin waarin ik opgroeide, was geen plaats voor literatuur. Tot mijn zestiende las ik enkel strips. Ik dank de lerares Nederlands die me op een woensdagmiddag meenam naar de bibliotheek en me in contact bracht met Boon, Claus, Reve en Mulisch. Mijn liefde voor de taal was gewekt en liep simultaan met de zoektocht naar mijn identiteit.'

Coppers werkte eerst een kwarteeuw bij de VRT als producer en als reisjournalist voor o.m. Radio1 reisprogramma’s Lopend Vuur en Het Landhuis, en runde ook een tijdlang Coppers & Partners, een pr-bedrijf voor de reisindustrie, voor hij full time schrijver werd.
'Ik werkte voor de VRT-radio en had enkele misdaadromans geschreven. Ik werd 50 en droomde ervan om meer met die boeken bezig te zijn. Op aanraden van mijn vrouw heb ik de stap durven zetten om voltijds schrijver te worden. Niet zo lang daarna kwam VTM aankloppen. Of ik interesse had om mijn boeken te verfilmen? Ik heb daar niet lang moeten over nadenken.'

Ondertussen is Toni Coppers een van Vlaanderens favoriete misdaadauteurs. Zijn thrillers, met commissaris Liese Meerhout of ex-flik Alex Berger in de hoofdrol, werden al meermaals bekroond met de Hercule Poirot juryprijs. De verhalen met Liese Meerhout zijn door VTM verfilmd in de serie ‘Coppers’ die ‘Aspe’ opvolgde, maar hij zegt toch het meest trots te zijn op het feit dat de bibliotheek van zijn geboortestad Sint Truiden zijn naam draagt.

Toni Coppers is niet enkel een veelschrijver, hij is ook een boekenwurm. 'Er staan zo'n 4.000 boeken in mijn schrijfkamer.' Hij vertrekt van steekkaartjes met scenes die hij op de vloer uitspreidt, om de plot in elkaar te puzzelen en pas daarna, als het verhaal helemaal klopt, wordt het boek geschreven. Coppers is zowat de signeerkampioen van de Boekenbeurs, waar hij telkens dagelijks aanwezig is. In tegenstelling tot de allereerste keer, toen hij tegen lange wachtrijen bij collega’s aankeek, groeit het rijtje enthousiaste fans constant aan.

Op 9 februari komt De moord op Arno Linter uit, terug met commissaris Meerhout. Sinds zijn politieroman ‘Messias’ staat zijn vrouw Annick Lambert vermeld als co-auteur.

Spannende muziek

Benieuwd welke nummers op de afspeellijst van Toni Coppers staan? Naast Chopin, Bach, Mozart en Beethoven duiken er er ook heel wat jazz-grootheden op.

Herbeluister de uitzending van De Liefhebber van zaterdag 30 januari.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief