De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

November is boekenmaand bij de VRT: van Boekenfeest op Radio 1 tot gemaskerde voorlezers op Ketnet

Boekenmaand VRT NWS

De openbare omroep plaatst in de maand november de spotlights op het boek. Normaal gezien vindt begin november traditioneel de Boekenbeurs plaats, het grootste boekenevenement van het land. Dit jaar organiseert Boek.be een digitaal alternatief, omdat een fysieke beurs door de coronacrisis uitgesloten is. De VRT wil de getroffen boekensector steunen en neemt in november heel wat initiatieven om boeken en auteurs extra in de kijker te zetten. Zo krijgt Radio 1 in de herfstvakantie een eigen boekenprogramma, Het Boekenfeest.

Dit jaar zal Antwerp Expo niet overspoeld worden door meer dan 100.000 boekenliefhebbers. De lege expohallen vormen wel de set voor twee boekenprogramma’s, Het Boekenfeest van Radio 1 en De Boekenmarathon van Boek.be. Beide programma’s komen redactioneel onafhankelijk van elkaar tot stand.

Op 1 november zal Friedl’ Lesage vanuit de gelegenheidsstudio in Antwerp Expo de aftrap geven in een speciale uitzending van Touché. Van maandag 2 tot vrijdag 6 november neemt Ruth Joos het over. Zij presenteert dan de hele voormiddag Het Boekenfeest op Radio 1. Ze krijgt daarbij hulp van andere Radio 1-boekengezichten. Lieven Van Gils, Annelies Moons, Lieven Vandenhaute, Koen Fillet en Sven Speybrouck brengen elk hun eigen boekendada mee. De gastenlijst bestaat uit debutanten en gevestigde auteurs, illustratoren, lezers en literatuurliefhebbers. Ook luisteraars komen aan bod. Op het eind van de week wint één gelukkige luisteraar alle boeken die getipt en besproken zijn.

Het Boekenfeest zal niet alleen te horen zijn op Radio 1, maar het programma wordt ook gestreamd op VRT NU, het online videoplatform van de openbare omroep. Van 1 tot 11 november zal op VRT NU ook De Boekenmarathon te zien zijn. Dat is het digitale alternatief voor de Boekenbeurs van organisator Boek.be. Presentator Tom De Cock gaat er volledig coronaproof met meer dan 300 auteurs in gesprek over hun nieuwste boek en andere leestips. Onder andere Stefan Brys, Marc de Bel, Sigrid Nunez, Yves Peirsman, Nicole Krauss, Yotam Ottolenghi, Joost Oomen, Sarah De Vlam, Andy Griffiths, Santa Montefiori en zelfs Geronimo Stilton schuiven (al dan niet digitaal) aan.

Naast Radio 1 besteden ook andere VRT-netten extra aandacht aan boeken. Klara focust in de herfstvakantie op Harry Mulisch, één van de groten uit de Nederlandse literatuur. Op 30 oktober is het precies tien jaar geleden dat hij overleed. Nicky Aerts en Christophe Vekeman duiken in het oeuvre van Mulisch aan de hand van vier markante uitspraken van de schrijver. Ze krijgen daarbij hulp van Mulisch-lezers, zoals Joost de Vries, Gaea Schoeters en Herman Brusselmans. Verder staan in het dagelijkse programma Pompidou gesprekken gepland met debutante Amaryllis De Gryse, Ilja Leonard Pfeijffer en Simone Atangana Bekono.

Radio 2 Antwerpen wijdt van 2 tot 6 november een hele reportagereeks aan auteurs, uitgeverijen en boeken. In hun middagprogramma spreken ze met Tom De Cock, Pascale Naessens, Sophie Verbist, Mohamed Aaoumari en Hanne Luyten. En Radio 2 Limburg richt de schijnwerpers op Limurgse schrijvers die recent een boek uitbrachten. Onder hen: Betty Elias en Anja Feliers.

Ook jongerenzender MNM doet mee. Op 10 november is er 'Boekado'. Daarin vertellen een aantal dj’s aan wie ze welk boek cadeau willen geven en waarom. Eind november besteedt MNM ook nog aandacht aan boeken in samenwerking met VBK Uitgevers.

Ketnet zet vooral in op de voorleesweek, die eind november loopt. Dan zal elke dag een gemaskerde lezer een boek voorlezen aan de Ketnetters. Aan hen om te raden wie het was. Er zijn ook boeken te winnen tijdens het dagelijkse spelletje Webcam Wars.

Op Eén zal het programma Vandaag boeken en auteurs extra in de kijker zetten. Bovendien zal er dagelijks tijdens de lange herfstvakantie een selectie van vier interviews uit de Boekenmarathon te zien zijn en dit tussen 10.00 en11.00 uur.

LangZullenWeLezen verzamelt van zondag 1 tot en met woensdag 11 november al het boekennieuws uit de VRT-programma's en de Boekenmarathon. Gedurende die periode sturen we ook dagelijks een speciale nieuwsbrief uit, met de leukste anekdotes en opvallendste boekennieuws van de dag.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief