'Nobele Wilden'-Heleen Debruyne duikt in het leven van de vier wilde zusjes Olivier

Biografie Pompidou

De zusjes Olivier schopten schandaal in het vroeg 20- eeuwse Engeland. Margery en Daphne gingen studeren, Noel trok als arts de Eerste Wereldoorlog in en Brynhild verkeerde in de literaire wereld. Historica Sarah Watling schreef hun verhaal neer in 'Nobele wilden'. Heleen Debruyne las het boek.

De zussen Olivier werden in de Victoriaanse tijd heel erg onafhankelijk opgevoed, zeer onconventioneel. 'Normaal zouden ze moeten leren borduren en schilderen en etiquettelessen krijgen om een 'angel in the house' te zijn. Zij niet, hun moeder had zelfs als één van de eerste vrouwen gestudeerd in Engeland. En hun vader was een hoge ambtenaar in koloniale zaken. Ze kwamen dus uit een gegoede familie. Voor hen betekende dat dus een erg prettige jeugd. Ze rennen door de bossen, maken hutten, maken jongens bang. Naakt zwemmen was ook geen probleem. Ze maakten dus wel wat indruk,' zegt Debruyne.

Virginia Woolf kon geen hoogte van ze krijgen. Her en der duikt in boeken en brieven wel iets op van de zussen Olivier, maar tot hier toe had nog niemand over hen geschreven.

Het is niet al die zussen even goed vergaan, ondanks het feit dat ze mochten studeren. Twee van de zussen, Margery en Daphne, gingen naar het vrouwencollege van Cambridge. Ze volgden wel de lessen aan de universiteit, maar ze mochten geen diploma krijgen. Nadat ze afgestudeerd waren, konden ze niet aan de slag met al hun kennis en werk.

En Noel pakte het praktischer aan, ze ging geneeskunde studeren en had het geluk dat ze net afgestudeerd was op het moment dat WOI er aan kwam. 'Dat was voor veel vrouwen een voordeel, ze moesten dan wel werken. De medische wereld dacht toen werkelijk nog dat vrouwen ongeschikt waren om te werken en niet intellectueel konden gestimuleerd worden omdat hun brein te zwak was en hun voortplantingsorgaan ook. De feministen waren eigenlijk wel blij met die WOI. Ze hebben hun stemrecht dan ook in de wacht gesleept. Maar dan is de oorlog voorbij, de mannen die terugkomen willen hun werk terug en de nieuwe generatie mannen willen niet opgeleid worden door vrouwen', vertelt Debruyne.

Het is slecht afgelopen voor de zussen. Margery is zelfs krankzinnig verklaard. Er was sprake van overspel bij nog één van de zussen en dat was uiteraard de schuld van de vrouw.

'Het is een heel interessant boek, omdat die vier levens op hun manier exemplarisch zijn voor de geschiedenis van de twintigste eeuw. Zelfs al had een vrouw veel geld en kreeg ze een opleiding, dan nog zijn er veel praktische bezwaren en regels om er iets van te kunnen maken. Alleen Noel blijft dokter, de rest is een beetje verzand. Margery haar leven leest een beetje als de geschiedenis van de psychiatrie. Dus dat is ook interessant. Brynhild is een tijde juwelenontwerpster geweest en is getrouwd met iemand die zich voor deed als zeer vooruitstrevend, maar eens het er op neer kwam had hij erg patriarchale neigingen', besluit Debruyne.

Luister naar het interview op Klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief