Nieuwsanker Xavier Taveirne leest chicklit: 'Elk jaar één boek van Jill Mansell'

VRT Boekenmaand Radio 1 Boekenfeest

Vandaag schuift nieuwsanker Xavier Taveirne als gastpresentator aan bij Bent Van Looy voor het Radio 1 Boekenfeest. Taveire is zeker geen boekenverslinder. 'Ik moet mentale rust vinden om me in een boek te kunnen verdiepen', zegt hij. Dat lukt vooral op vakantie in het buitenland. Hij leest dan niet alleen om de wereld beter te begrijpen, maar ook puur als ontspanning en daar hoort ook chicklit bij.

'Ik heb een vaste afspraak met mezelf dat ik elk jaar één boek van Jill Mansell lees', zegt hij. 'Dat is een Britse schrijfster die elk jaar één boek schrijft waarin een man een vrouw ontmoet en op het einde komt alles goed. Je kunt dat heel makkelijk wegzetten als rommel, maar ze doet dat wel aardig, vind ik. Na zo'n boek ga ik slapen met het idee dat er in de wereld ook goeie dingen gebeuren.'

Duet met valse noten

Xavier Taveirne vertelt ook welk boek zijn leven veranderde: 'Duet met valse noten' van Bart Moeyaert. Taveirne ontdekte het boek op een van de vele namiddagen die hij in een boekhandel sleet in Oostende. Zijn ouders waren zelfstandigen en hadden niet altijd veel tijd voor hem. Soms trokken ze naar Oostende, waar zijn moeder hem om 14 uur dropte in een boekenwinkel en om 17 uur weer kwam halen.

'We hadden een soort band met de mensen van die winkel en zij vonden dat prima.' Hij kon dan uren in de boeken snuisteren en mocht er twee boeken kopen. 'Op een van die middagen ben ik daar 'Duet met valse noten' tegengekomen', zegt hij.

'Toen ik het boek las, was ik niet meer in deze wereld, maar was ik in hun wereld', zegt hij. Hij kan zich niet meer zo goed herinneren waarover het boek ging, maar wel welk gevoel het hem gaf.

'Iemand schrijft wat jij voelt, maar je krijgt het nooit zo verwoord. Daar werden dingen verteld waarvan ik dacht: dit is hoe ik mij ooit gevoeld heb of misschien nog zal voelen. En dan kan ik misschien iets leren van de manier waarop de personages in dit boek daarmee omgaan. Dan kan ik proberen een betere versie van mezelf te worden door wat ik aan het lezen ben.'

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief