Nieuwe zomerleesactie van Iedereen Leest in bib en boekhandel

Leesactie Iedereen Leest

Door corona gaan heel wat kinderen en jongeren deze zomer een vakantie in eigen land tegemoet. Iedereen Leest daagt hen daarom uit om de bibliotheek en de boekhandel te (her)ontdekken als een ideale vakantiebestemming. Onder de noemer ‘Bestemming: bib!’ en ‘Bestemming: boekhandel!’ loopt er tussen 1 juli en 31 augustus een laagdrempelige, enthousiasmerende zomerleesactie in meer dan 130 bibs en een heel aantal Confituur-boekhandels. Evi Hanssen is het gezicht van de actie.

Tussen maart en mei sloten heel wat bibs en boekhandels tijdelijk de deuren. Hoewel er gelukkig ook creatieve oplossingen zoals afhaalbibs en thuisleveringen bedacht werden, was het voor veel thuiszittende kinderen en jongeren moeilijk om aan leesvoer te geraken.

Directeur Sylvie Dhaene: ‘We hebben gezien dat, ondanks de digitale alternatieven, de nood aan boeken en inspiratie groot was tijdens de coronacrisis. Met deze zomerleesactie willen we lezen in de vrije tijd aanmoedigen. De lange zomervakantie geeft kinderen en jongeren de kans om het plezier van lezen buiten de schoolse context te ontdekken. Het momentum is dus ideaal voor een extra impulscampagne voor de bib en boekhandel.’

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon moedigt de actie aan: 'Door de coronacrisis zullen we wellicht minder fysiek kunnen reizen deze zomer. Maar in de bibliotheek kunnen we op wereldreis. Ik hoop dat iedereen deze zomer de tijd zal kunnen nemen om af en toe eens weg te dromen bij een goed boek.’

Reispas met zes leestrips

De zomerleesactie richt zich tot kinderen en jongeren tussen 3 en 18 jaar. Iedereen die wil, kan in een deelnemende bib een reispas afhalen, waarop ze zes leestrips ontdekken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld mee op bibbertrip, op stap in wonderland, op beeldsafari… Voor elke leestrip kiezen ze een geschikt boek. Leestips worden aangeboden op www.boekenzoeker.be en in de themalijsten die Iedereen Leest samenstelde. Wie aan het einde van de zomer een volle reispas indient, maakt kans op mooie prijzen, zoals dagtrips, boekenpakketten en boekencheques. In een heel aantal Confituur-boekhandels loopt de gelijkaardige actie ‘Bestemming: boekhandel!’.

Meer info vind je op de site van Iedereen Leest

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief