Nieuwe vertaling van eeuwenoud 'Il Milione', het reisverslag van Marco Polo

Non-fictie Klara

De reizen van Marco Polo spreken na eeuwen nog altijd tot de verbeelding. Maar wat was er nu echt van aan? Bij Athenaeum verschijnt een nieuwe uitgave van 'De wonderen van de Oriënt', de verhalen die Marco Polo na zijn terugkeer uit Azië te boek stelde. Catherine Vuylsteke las het boek met nieuwe ogen.

Over 'Il Milione'

Het reisverslag 'Il Milione' is niet door Marco Polo zelf geschreven. Het is neergepend toen hij in de gevangenis zat in Genua in 1298. Daar ontmoet hij een zekere Rustichello da Pisa, een schrijver en bewerker van ridderromans, aan wie hij zijn belevenissen vertelt, drie jaar nadat hij teruggekeerd was uit de Oriënt.

Marco wie

Marco Polo was de zoon van een Venetiaanse handelaar, geboren in 1254. Tot zijn 17 jaar verbleef hij bij zijn moeder, zijn vader wist van zijn bestaan niet af. In 1271 nemen de vader en oom Marco mee op hun reis naar het Mongoolse Rijk. Wie denkt in het boek alles te weten te komen over wie Marco Polo was of hoe hij zich voelde en hoe zijn mentaliteit was, komt van een kale reis thuis.

'Het is een boek dat opgedeeld is in korte hoofdstukken en relatief gespeend is van persoonlijke gevoelens. Het is een soort beschrijving van een heleboel regio's en volkeren. 'Hij praat niet over zichzelf en als hij dat wel eens doet, is het in de derde persoon', vertelt Catherine in Pompidou. De oorspronkelijke versie is niet bewaard gebleven en daar zijn later veel verschillende versies van gemaakt. Er staan heel wat wetenswaardigheden in over onder meer Tibet, vrouwen ('vrouwen moeten voor het huwelijk kunnen aantonen dat ze het met heel veel mannen hebben gedaan')...Marco Polo is ook de eerste Westerling die de historische Boedha vermeldt. Het boek werd door de kerk niet in dank afgenomen: ze vond het een ketterse fantasie omdat ze toen geloofde dat er ten zuiden van de evenaar geen mensen konden wonen.

Controverse

Er wordt weleens beweerd dat Marco Polo nooit een voet op de Chinese bodem heeft gezet en het boek over één groot fantasme gaat. De controverse is voor het eerst opgedoken in de 18e eeuw. Er wordt verwezen naar het feit dat hij het over bepaalde specifieke dingen heeft maar over andere helemaal niet zoals de Chinese Muur en ingebonden voeten, de boekdrukkunst en thee. Een Britse sinologe, Frances Wood, heeft er in 1995 een groot onderzoek aangewijd en schreef het boek 'Did Maro Polo go to China?'. Ze denkt dat hij alleen maar in Perzië is geweest en daar allerlei verhalen opving. 'Het was dus van horen zeggen'. In 1644 dook het boek voor het eerst op in het Nederlands. 'Wat gelooft Catherine Vuylsteke zelf en waarom dit boek lezen?', wil Chantal Pattyn nog weten.

Herbeluister hieronder de recensie van 'De wonderen van de Oriënt' in Pompidou.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief