'Bezette gebieden' van Arnon Grunberg is een verhaal over #metoo, de psychiatrie, bejaardenzorg, het Israëlisch-Palestijns conflict, de Holocaust, antisemitisme, waardigheid en de liefde

Fictie Canvas

De nieuwste roman van Arnon Grunberg ligt sinds vorige week in de winkel. 'Bezette gebieden' gaat verder waar zijn vorige boek 'Moedervlekken' ophoudt. Het is niet nodig deze laatste gelezen te hebben: de auteur helpt de lezer in de eerste 2 hoofdstukken op weg.

In 'Bezette gebieden' komt het hoofdpersonage, psychiater Otto Kadoke, ten val. Hij wordt beschuldigd van 'grens-overschrijdend' gedrag, wordt een paria, belaagd op de sociale media. Hij verliest zijn beroep, hij valt nog dieper....tot een achterachterachternicht aan de deur staat.

In het boek steken heel wat maatschappelijke thema's zoals de zorg voor ouderen, maar centraal staat 'hoe je waardigheid behouden als het minder goed gaat, als je bedrogen en verlaten wordt?'. Mislukken is menselijk, iedereen heeft ooit te maken met verlies en rouw in zijn of haar leven, het is niet realistisch om 24/24 succesvol te zijn, vertelt Arnon Grunberg in De afspraak. En wanneer komt de volgende roman eraan, wil Bart Schols weten.

De auteur was ook een uurlang in Pompidou op Klara waar hij het heeft over de BDS-beweging, zijn relatie met zijn zus die in bezet gebied woont, humor & religie en zijn essaybundel 'Bij ons in Auschwitz' dat binnenkort verschijnt naar aanleiding van de herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp 75 jaar geleden.

Herbekijk Arnon Grunberg in De afspraak of herbeluister de auteur in Pompidou en in De wereld vandaag op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief