Nieuwe regels in Antwerpse bibliotheken: langere leentermijnen en geen boetes meer

Radio 2

Vanaf 17 november veranderen de regels in de Antwerpse openbare bibliotheken. De leentermijnen worden langer, oplopende boetes worden afgeschaft en voor leerkrachten en jongeren tot 26 jaar wordt het lidmaatschap gratis. 'We willen een aantal drempels wegwerken om nog meer mensen naar de bibliotheek te leiden', zegt Yannick Bochem, coördinator Boeken en Letteren van de stad Antwerpen.

In de openbare bibliotheken in Antwerpen mag je een boek nu nog maximaal 3 weken uitlenen. Wanneer je dat boek te laat inlevert, krijg je een boete die elke dag oploopt. 'Dat boetesysteem blijkt een van de grootste drempels om materiaal uit te lenen. Mensen vinden het ontzettend stresserend', vertelt coördinator Yannick Bochem op Radio 2 Antwerpen.

We gaan niet meer bestraffen als een boek te laat binnenkomt, maar we gaan wel herinneringen sturen

Yannick Bochem, coördinator Boeken en Letteren

'Daarom introduceren we boetevrij lenen, waarbij we niet meer bestraffen als een boek te laat binnenkomt. We gaan mensen vooral herinneringen sturen en dat systeem zal ook werken', gaat Bochem verder. Lezers kunnen dan kiezen om het boek terug te brengen of om het te kopen.

En ook de leentermijn wordt binnenkort verdubbeld naar 6 weken. 'Mensen kunnen een boek in deze tijden niet meer zo snel uitlezen. Daarom verlengen we die termijn', zegt Bochem. Voor jongeren tot 26 jaar, leerkrachten en mensen met recht op kansentarief zal het lidmaatschap binnenkort ook gratis zijn. Volwassenen betalen nog 15 euro om materiaal te mogen uitlenen.

Lees verder op vrtnws.be en beluister er het volledige gesprekk

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief