Nieuwe Fintroprijzen voor jonge beginnende artiesten

Prijzen VRT NWS

De Fintro Literatuurprijs bestaat al even niet meer, maar vanaf vandaag bestaan er wel nieuwe Fintroprijzen en dat voor jonge beginnende artiesten. Over 3 categorieën heen wordt 76.000 euro verdeeld en laureaten kunnen rekenen op de steun van bekende ervaren mentors. 'Het volstaat niet in deze crisis om te jammeren, laat ons er iets - op onze kleine bescheiden manier - aan doen', vertelt initiatiefnemer en misdaadauteur Toni Coppers in 'De ochtend' op Radio 1.

Door corona ligt een groot deel van het culturele leven al lange tijd stil. Voor beginnende kunstenaars of artiesten die hun eerste tentoonstelling, choreografie of boekvoorstelling zien uitgesteld of geannuleerd worden, is dat extra pijnlijk.

De Fintroprijzen Supporting Young Artists moeten jong talent vooral hoop en positieve energie geven, legt Coppers uit. Ze zullen in oktober uitgereikt worden in drie categorieën: Literatuur, Beeldende kunsten/Fotografie en Film/Dans/Theater. 'Het is belangrijk dat niet alleen de overheid maar ook particuliere initiatieven de kunstwereld ondersteunen', vindt Coppers.

Hij werkte de afgelopen maanden aan de organisatie en het samenstellen van de verschillende jury’s en ambassadeurs. Enkele ronkende namen waren meteen bereid samen te werken. Onder anderen choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, beeldend kunstenaars Hans Op de Beeck en Koen Vanmechelen, schrijver Jeroen Olyslaegers, regisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne, en actrice en theatermaakster Sachli Gholamalizad zullen het initiatief de nodige weerklank geven.

Naast financiële steun gaan we ook mentorschap op poten zetten

'De laureaten per categorie gaan we sowieso financieel ondersteunen. Er is één grote winnaar die 12.000 euro krijgt, de nummers 2 en 3 ontvangen 2.000 euro. Maar daarnaast gaan we een netwerk uitbouwen om de laureaten van mentors te voorzien', aldus Coppers.

Hoe werken de Fintroprijzen? De leeftijdsgrens voor deelname is 32 jaar. Kandidaten kunnen zich niet zelf nomineren. De organisatie vraagt culturele organisaties en instellingen, musea en academies, en de gespecialiseerde pers om kandidaten voor te dragen. In juni en september komen de jury's dan samen om de winnaars te kiezen. De uitreiking vindt plaats op donderdag 21 oktober.

(HER)BELUISTER op vrtnwns.be het volledige gesprek met schrijver Toni Coppers in 'De ochtend'.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief