Nieuwe canon van de literatuur, zonder Jef Geeraerts, met Jan Wolkers en plaats voor vergeten boeken

Fictie VRT NWS

Vijf jaar na de vorige lijst van 50 is er nu een vernieuwde canon van de Nederlandstalige literatuur. De Congoroman "Gangreen 1" van Jef Geeraerts valt eruit, "Turks fruit" van Jan Wolkers komt erin. Naast 50 meesterwerken uit acht eeuwen Nederlandstalige literatuur wordt ook een plekje vrijgehouden voor schrijvers die tussen de plooien van de geschiedenis zijn gevallen. Lezers mogen suggesties doen.

Vijf jaar geleden stelde de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) samen met Literatuur Vlaanderen voor het eerst een literaire canon samen met 50 werken van groot historisch belang. De "dynamische canon van Nederlandstalige literatuur vanuit Vlaams perspectief" is bestemd voor onderwijs, overheid, uitgevers en lezers.

Acht eeuwen literair erfgoed

Dat bracht in 2015 een mooi palet samen, vertrekkend van Hendrik van Veldeke uit de 12e eeuw over Vondel, Hooft, Bredero, gedichten van Guido Gezelle, Paul van Ostaijen of Ida Gerhardt tot "Het verdriet van België" van Hugo Claus. Te elfder ure werd nog een extra boek toegevoegd in 2015: "Gangreen 1 Black Venus" van de toen net overleden schrijver Jef Geeraerts zorgde ervoor dat de canon een lijst van 50 + 1 werd.

Vijf jaar later, in de nieuwe editie van de canon, is Jef Geeraerts alweer verdwenen. Ook andere namen komen niet meer voor in de lijst van 50: "Wolfijzers en schietgeweren" (1942), brieven, gedichten en verhalen van Richard Minne, "Verzen" (1890) van Willem Kloos, bekend van de regel "Ik ben een God in ’t diepst van mijn gedachten" en ook het zestiende-eeuwse Geuzenliedboek valt uit de canon.

Lees verder en meer over de nieuwkomers op vrtnws.be

Luister ook naar Erik Vlaminck en Nele Hendrickx over de nieuwe canon van Nederlandstalige literatuur op klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief