Heel veel boekentips in een nieuwe aflevering van Brommer op zee

Canvas

De derde aflevering van Brommer op zee gemist? Bekijk ze uitgesteld op VRT NU.

De boeken in aflevering 3 van Brommer op zee

Ruth Joos en Wilfied de Jong brengen, naar eigen zeggen, 'lekkere literatuur' mee naar de tv-studio van Brommer op zee. Als appetizer voor de rest van de uitzending tippen ze enkele persoonlijke favorieten.

Wilfried tipt een boek dat dit voorjaar verscheen: 'Zuurstofschild' van Toine Heijmans, journalist en schrijver bij De Volkskrant. Dit boek gaat over bergbeklimmen en over 'vriendschap' op een hoogte van 8000 meter. Er zit veel geschiedenis in het boek, aldus De Jong. Het andere boek dat De Jong aanbeveelt is een fotoboek: 'This time tomorrow' van David van Dartel. Al 10 jaar trekt Van Dartel met een hechte groep vrienden naar Vlieland waar hij de 'vriendschap' fotografeert. Een heel intiem boek, vindt De Jong.

Ruth Joos heeft 'De vreemdelinge' van Claudia Durastanti meegebracht. Hierin schrijft de auteur over haar dove ouders en hoe zij daartussen opgroeit. Over hoe haar ouders elkaar agressief aanvliegen, het leven beetpakken met een soort beestachtijgheid. Het andere boek dat Joos tipt is 'Sisters/Zusters' van Daisy Johnson, een auteur die ze ooit heeft ontmoet. Een vrouw die heel veel aandurft: ze schrijft onbevangen en onbeschroomd. Joos: 'Niets is wat het lijkt, zoals dikwijls in literatuur. Voor je het weet heeft ze je vast, blijf je achter en denk je 'wat heb ik nou net gelezen? En dan begin je opnieuw.'

Live in de studio zitten Joris van Casteren en Joke van Leeuwen.

Op 15 april kwam het meest persoonlijke boek van Joris van Casteren (1976) uit, getiteld 'Eenzaamheid'. De auteur is gefascineerd door het thema. Is het omdat hij als baby wekenlang in een couveuse lag?

'Mijn leven als mens' van Joke van Leeuwen (1952) kwam uit in maart 2021. Het boek opent met de zin 'Gisteren ben ik doodgegaan'. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een meisje van 18 dat zich in het hiernamaals bevindt. Een gesprek over liefde, familie en de jaren '90.

In het Schrijfhok: 'over wie en wat je wel bent...'

In het Schrijfhok ontmoet Wilfried de Jong iedere week een andere schrijver. Said El Haji krijgt in aflevering 3 de opdracht een vervolg te schrijven op de tekst die De Jong schrijft. Said El Haji debuteerde in 2000 met 'De dagen van Sjaitan'. Het sloeg in als een bom: hij schreef als jonge twintiger veroordelend over zijn dominante vader en uitte kritiek op de islam. Juichende recensies...lezers vonden hem een nestbevuiler of een grote held. In een essay schrijft hij over die tijd: 'Ik was niets'. Said is er nu 44 en De Jong nodigt hem uit in het Schrijfhok verder te gaan met 'over wie en wat je wel bent...'

Nieuw in de boekenclub van Brommer op zee: 'een verpletterend boek'

In de maand mei kiest de boekenclub van Brommer op zee voor 'Liever dier dan mens', literaire non-fictie van de Nederlandse journalist Pieter van Os. Het boek brengt het relaas van een zoektocht naar het onwaarschijnlijke verhaal van een Joods, blauwogig meisje uit een groot orthodox gezin in Polen: Mala Rivka Kizel. Ze overleeft de Tweede Wereldoorlog door zich voor te doen als de Volksduitse Annie. Ze wordt zelfs opgenomen in een fanatiek Duits nazigezin. Van Os won er in 2020 de Libris Geschiedenis Prijs en de Brusseprijs mee. Geert Mak noemde het 'een verpletterend boek'. Zin om het te lezen? Doe het samen met de Brommer op zee boekenclub en praat mee in de Facebookgroep.

Gedicht in beeld

Elke week verfilmt een regisseur een gedicht. Deze week is dat het openingsgedicht 'Mira aki' uit de bundel 'Wie was ik' van de bekroonde dichter Alfred Schaffer.

Zondag 9 mei aflevering 4 van Brommer op zee met...

Welke auteurs volgende zondag komen vertellen over hun boek, is nog niet bekend. Je leest het later deze week op langzullenwelezen.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief