Evie Lippens

Nieuw seizoen van Groen Gebladerte op VRT MAX - Tom De Cock duikt in de boekenkast van acht beloftevolle schrijvers

Debutanten Radio 1

Ontdek nieuwe schrijvers én hun boeken in de podcast 'Groen Gebladerte' met Tom De Cock

Je bent wat je leest. Onder dit motto duikt Tom De Cock ongeneerd in de boekenkast én ziel van acht beloftevolle schrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In een onderhoudend gesprek schetst Tom de drijfveer van deze jonge debutanten op weg naar de top. In de intimiteit van hun eigen woon- of schrijfkamer hebben ze het samen over lezen en leven. Welke boeken hebben zij op de plank staan? Wat zegt het over hen? En hoe komt dat in hun eigen werk tot uiting? De boeken die je in huis hebt zijn als schoenen: ze zeggen waar je vandaan komt, waar je heen gaat, en hoe hobbelig het pad tot hiertoe was. Tom leest ter voorbereiding van het gesprek niet alleen hun werk maar ook een huiswerkboek dat elk van hen op voorhand heeft opgedragen.

Het resultaat? Een podcastreeks met unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie. Acht auteurs, acht levensverhalen, acht stijlen, acht smaken.

Telkens op vrijdag wordt een nieuwe aflevering klaargezet op VRT MAX. Met ook elke vrijdag een bijbehorend portret in Culture Club op Radio 1.

Op vrijdag 9 september bijt Tulin Erkan de spits af. Zij debuteerde met het alom bejubelde 'Honingeter', nu ook genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2022!

De acht debutanten

1. TULIN ERKAN, 34, V, BE -

Honingeter (Pelckmans)

Sibel wacht in de luchthaven van Istanboel. Elke dag opnieuw mist ze haar vlucht naar Brussel. Een zieke piloot, een zonderlinge veiligheidsagent en een drugshond vergezellen haar op haar dwaaltocht. Lost in translation, met wortels in Tülins eigen Vlaams-Frans-Engels-Turkse jeugd.

Luister naar Tülin Erkan in Groen Gebladerte op VRT MAX.

2. ANGELO TIJSSENS, leeftijd onbekend, M, BE - vanaf 16 september

De Randen (Borgerhoff & Lamberigts)

De coscenarist van Girl en Close. Een kind dat wordt getekend door angst, een adolescent die zijn driften ontdekt en een man die geen liefde meer durft te vragen. In bezwerend proza laat Tijssens een heden zien dat wordt beheerst door een verleden. Met een coverontwerp van zijn echtgenoot.

Luister naar Angelo Tijssens in Groen Gebladerte op VRT MAX.

3. CORINNE HEYRMAN, 28, V, BE - vanaf 23 september

Het begin en zijn oneindigheid (Arbeiderspers)

Op hoge leeftijd is Marcel met een depressie in een psychiatrisch ziekenhuis beland, waar zijn kleindochter jaren daarvoor ook verbleef, op de afdeling eetstoornissen. Ze komt hem dikwijls opzoeken en bespreekt haar vragen in een radiodocumentaire. In hoeverre kies je zelf wie je bent? Wat is een Verward Persoon? Hoe erfelijk is ontregeling, en wat is de oorzaak ervan? Wanneer begint herstel en belangrijker, wanneer eindigt het?

Luister naar Corinne Heyrman in Groen Gebladerte op VRT MAX.

4. ELLEN JANSEGERS, 34, V, BE - vanaf 30 september

Zwijgen is goud (Horizon)

Alles over introversie. Ellen Jansegers wisselt theoretische inzichten af met persoonlijke anekdotes en getuigenissen van meer en minder bekende introverten, zoals premier Alexander De Croo, Sam De Bruyn, Stephanie Coorevits en prof. Stijn Baert.

Luister naar Ellen Jansegers in Groen Gebladerte op VRT MAX.

5. STEPHAN LOUWES, 29, M, BE - vanaf 7 oktober

Limbo-reeks (Oogachtend)

Een jongen ziet zijn vrienden één voor één in de duisternis verdwijnen. Kan hij hen redden? Durft hij de diepten van de duistere wateren te trotseren? Bejubelde strip van een jong, eigenzinnig talent met grote ambities.

6. DOREEN HENDRIKX, 22, V, BE - vanaf 14 oktober

Zout (Pelckmans)

Felgesmaakt YA-debuut van een jonge studente, over de nefaste invloed van social media op zelfbeeld, over de onzichtbaarheid van sommige eetstoornissen, over influencers en vriendschap.

7. STIJN VRANKEN, 49, M, BE - vanaf 21 oktober

Een bepaalde dag in het leven van iedereen (Pelckmans)

Acht levens die zich schijnbaar naast elkaar afspelen, maar toch ook weer niet. De liefde is in het spel; het is Valentijn. Woestijnvisser Stijn Vranken schets de gebeurtenissen die zich al dan niet werkelijk afspeelden op 14 februari 1990. Deels gebaseerd op krantenartikels en beeldfragmenten, deels ingevuld met veronderstellingen en flagrante onwaarheden. Een tango van feit en fictie.

8. DORIEN DE WIT, 42, V, NL - vanaf 28 oktober

Eindig de dag nooit met een vraag (De Arbeiderspers)

Dorien is kunstenares, regisseur en bedenker van audiowandelingen. En sinds kort ook auteur van een dichtbundel, die in één moeite de Poëziedebuutprijs 2022 wegkaapte. Een frisse, zintuigelijke reeks gedichten vol observaties, omkeringen en bedenkingen bij de werkelijkheid.

De makers van Groen Gebladerte

Tom De Cock (1983) is radio- en televisiepresentator met een grote passie voor boeken. Voor LangZullenWeLezen maakte hij in 2019 al de podcastreeks Gebladerte die in 2020 en 2021 een vervolg kreeg onder de naam ‘Groen Gebladerte’ met focus op debuterende schrijvers. De Cock was ook het gezicht van De Boekenmarathon en (Zomer-)boekathon op Eén en VRT MAX.

Tijdens de opnames van de gesprekken reisde fotografe Evie Lippens mee. Zij maakte de portretten van de schrijvers. De muziek in de podcast werd gecompneerd door Klara-stem Sander De Keere.

Groen Gebladerte is een podcast van LangZullenWeLezen voor Radio 1, in samenwerking met Sabam For Culture.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief