Nieuw op Klara: vierdelige podcast en radio-uitzending over Hannah Arendt

Klara

Politiek denker Hannah Arendt (1906 – 1975) blijft maar opduiken in deze tijd. Haar boeken worden opnieuw vertaald, haar ideeën geciteerd in interviews en ingezet om na te denken over de heikele thema’s van nu. Hoe komt het dat een Duits-Amerikaans Joods filosoof uit de 20ste eeuw weerklank vindt in de onze? Wat maakt deze denker zo hedendaags? Een onderzoek in een podcast en radio-uitzending van vier afleveringen.

Hannah Arendt: leven en werk

Hannah Arendts leven en werk doorkruisen de grote gebeurtenissen van haar tijd. Arendt werd in 1906 geboren in een Joods Duits gezin en stierf in 1975 in New York. Opgegroeid in Koningsbergen, het huidige Kaliningrad. Tijdelijke vlucht met moeder, haar vader was al overleden, naar Berlijn voor de dreiging van de eerste wereldoorlog. Studies filosofie, Grieks en theologie, o.m. bij Martin Heidegger in Marburg, met wie de briljante studente een verhouding heeft. Als de nazi’s aan de macht komen is ze plots vluchteling en statenloos. Ze wordt geïnterneerd in Gurs in Frankrijk, slaagt erin te ontsnappen, en is in 1941 samen met haar man Heinrich Blücher, een nieuwkomer in de VS, die Engels leert en een nieuw leven moet opbouwen in een andere wereld. Een denkend en schrijvend leven.

'Wat voor mij belangrijk is: ik moet begrijpen'

Arendt wordt hoogleraar aan Princeton, de universiteit van Chicago en de New School for Social Research in New York. Ze is journalist, auteur en vooral een weerbarstig denker, die geen filosofische systemen bouwt maar aanstuurt op zelf nadenken vanuit de ervaring.

'Denken gaat samen met leven, en is de gedematerialiseerde essentie van het leven'

Ze breekt radicaal met de traditionele filosofie, die vanuit de afzondering naar waarheid zoekt, en wil midden in de wereld nadenken over wat er gebeurt. Ze denkt zich een weg doorheen de catastrofes en grote veranderingen van de 20ste eeuw.

Arendt was 18 jaar stateloos, tot ze in 1951 de Amerikaanse nationaliteit kreeg. Dat jaar verscheen Totalitarisme, waarin ze de opkomst van nazi-Duitsland en de stalinistische Sovjet-Unie ontleedde als uitingen van het politieke kwaad. Daarna schreef ze o.m. een werk over het actieve leven - De menselijke conditie - en over het denkende leven - Het leven van de geest. In april 1961 volgt Arendt als journalist het Eichmannproces in Jeruzalem, later verscheen Eichmann in Jeruzalem, waarin ze de beroemde en dikwijls fout begrepen term ‘de banaliteit van het kwaad’ lanceert.

Beluister alle afleveringen op Klara.be.

Tinneke Beeckman las de nieuwe biografie van Hannah Arendt

In 2021 verscheen een nieuwe biografie over Hannah Arendt, geschreven door de Zweedse theoloog en ethicus Ann Heberlein.

Tinneke Beeckman las het boek en vertelde erover in Interne Keuken op Radio 1. Een gesprek dat je hier kan herbeluisteren.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief