gettyimages

Herbeluister 'De vele levens van Gertrude Stein'

Podcast Klara

Vanaf zondag 19 september start een nieuwe tweedelige reeks op Klara: 'De vele levens van Gertrude Stein'. Over het buitengewone leven en werk van de Amerikaanse Gertrude Stein (1874-1946).

Experimenteel schrijver en verzamelaar van avant-garde kunst, partner van Alice Toklas met wie ze samen was tot haar dood, nu precies 75 jaar geleden. Stein was een vrouw met vele levens; magnetisch middelpunt van een artistiek salon in Parijs, bevriend met de jonge Picasso, Hemingway en Matisse.

Gertrude en Alice overleefden als Joods-Amerikaans koppel de Tweede Wereldoorlog in een klein Frans dorp. Stein wilde als schrijver ‘portretten maken van dat ding leven.’ Die teksten vol herhalingen met kleine verschillen werden belachelijk gemaakt in de pers, maar met ‘De autobiografie van Alice B. Toklas’, een soort zelfportret dat ze via Alice’s stem vertelde; oogstte Gertrude eindelijk lof.

“Each of us in our own way are bound to express what the world in which we are living is doing.” G.S.

Kunnen Stein’s radicale literaire experimenten en onafhankelijke, autonome levenshouding en de gewoonheid waarmee ze dat leven opeiste, ons vandaag inspireren?

Een documentaire van Greet Van Thienen en Annick Lesage. Met Stein-kenner Sarah Posman, filosoof Julia Jansen en auteur en fan Gaea Schoeters. Op 19 en 26 september, 18 tot 20u, en achteraf als podcast.

Luister ook naar het gesprek met Greet Van Thienen, de producer van de podcast in Interne Keuken op Radio 1

Gertrude Stein was de beroemdste ongepubliceerde auteur. Ze schreef elke dag, maar uitgevers waren nauwelijks geïnteresseerd. Haar teksten zijn onbegrijpelijk, was het oordeel. In 1933, ze is dan al 59, brak ze toch door met 'De autobiografie van Alice B. Toklas'. Die autobiografie is geen autobiografie. Alice B. Toklas is Steins levenspartner, Stein verborg zich achter Alice om ongehinderd commentaar te kunnen geven op haar vrienden en kennissen. Dat Stein bijvoorbeeld schreef dat mevrouw Matisse op een paard leek, heeft Henri haar nooit vergeven.

Greet Van Thienen zat zaterdag aan de tafel van 'Interne Keuken'. Ze heeft 'De vele levens van Gertrude Stein' gemaakt.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief