Nieuw fotoboek over Belgisch Congo toont ongelijkheid: 'Jammer genoeg is het plots actueel'

Fotoboek De wereld vandaag

Historicus Paul Van Damme heeft een nieuw boek uitgebracht 'Wit-zwart in zwart-wit', een bundeling van 150 foto's die de feitelijke ongelijkheid tussen blank en zwart in Congo weergeven. 'Dat er nu geen discriminatie meer zou zijn hier, is onzin'.

'De eerste voorwaarde om aan foto's te kunnen geraken was dat de eigenaar van de foto's die foto's ter beschikking moest stellen. De openbare instellingen (zoals het Afrikamuseum) doen dat heel gemakkelijk, maar de meeste foto's zijn meestal privébezit', legt Van Damme uit.

De voorwaarde was dat het zwart-wit foto's zijn en zwart en blank moesten er samen op staan. Want met de foto's wilde Van Damme de relatie tussen blank en zwart kunnen duiden. En zo was het makkelijk om foto's te kunnen selecteren. En dan heeft hij ze verdeeld in verschillende thema's (onderwijs, kerk, …)

De foto op de cover (een Congolees jongetje in een kooi) is een beeld dat hard aan komt en veel zegt. 'Die foto is misschien enkel een foto van een kinderspel, zou je kunnen zeggen. De bedenking die je dan kan maken is dat de man die de foto maakte er geen problemen in zag en dat zegt alles over het koloniaal denken in die tijd', volgens Van Damme. Voor veel ex-kolonialen was Congo een modelkolonie. Maar die foto's tonen een keerzijde. Het was ook een apartheidsamenleving en dat was het ideaal daar.

We zouden het naadloos naar vandaag kunnen brengen. De discussie rond de standbeelden van Leopold II bijvoorbeeld, velen willen dat ze verdwijnen. Maar ook Paul Van Damme vindt dat die standbeelden moeten kunnen blijven staan maar met duiding. Anders wis je de geschiedenis uit.

We staan er vaak nog te weinig bij stil dat er hier in België ook nog veel discriminatie is. Discriminatie gaat over gelijke rechten en gelijke kansen. En vooral dat laatste is ook belangrijk, en is hier nog niet echt.

Herbeluister het interview op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief