Nieuw boek 'The Palace Papers" spaart geen enkele Britse royal: anekdotes leggen koninklijke puinhoop bloot

Non-fictie VRT NWS

Gênante machtsspelletjes, hopeloos verkeerde inschattingen, een brutaal machtige pers, zuinige maar ook koopzieke royals, graaiend personeel en onoverbrugbare cultuurverschillen. In 'The Palace Papers' beschrijft journaliste Tina Brown via anekdotes hoe het Britse koningshuis zichzelf probeerde heruit te vinden na het drama met prinses Diana. Welke bommetjes dropt dit 508 pagina's tellende nieuwe boek?

De auteur

Tina Brown is een Brits-Amerikaanse (royalty)journaliste die eerder de biografie 'The Diana chronicles' (2007) uitbracht. Brown was hoofdredacteur van Vanity Fair, Tatler en The New Yorker en richtte onder meer de Daily Beast op. Met andere woorden: de 68-jarige Brown kent het klappen van de zweep en schuwt de populaire glamourcultuur hoegenaamd niet. Voor 'The Palace Papers' gaat ze evenwel prat op 120 bronnen die ze twee jaar lang 'stalkte', haar decennialange kennis die ze vergaarde achter de schermen en de helpende handen van andere onderzoeksjournalisten.

Niemand blijft gespaard

25 jaar na de tragische dood van prinses Diana blijkt de Queens mantra 'never again' voor de Windsor-familie gewoon niet van toepassing. De kwalen van spaarzaamheid, losbandigheid tot grofheid, kilheid en ja, soms onwetende dommigheid, blijven terugkeren.

Brown schrijft eerst over de geschiedenis om het heden beter te begrijpen. Daarbij volgt het ontluisterende verhaal vol gedetailleerde anekdotes van de vrouwen die ná Diana overbleven en kwamen, van Camilla tot Meghan, en hun struggles met het logge instituut genaamd monarchie. Maar evengoed de kleine kantjes van hun partner-prinsen worden binnenstebuiten gekeerd, niemand blijft gespaard in 'The Palace Papers'.

Van het eerherstel dat Camilla kreeg tot het saaie etiket dat op het koppel William en Kate schijnt te kleven en het nieuwe annus horribilis met de (seks)val van Andrew en de ontspoorde koninklijke rit van Harry. Eén ding is duidelijk: de harde pikorde van het paleis gaat altijd ten koste van de rest van de familie. De Queen en haar troonopvolgers zijn baas, de rest moet zich onderdanig schikken in zijn rol. Alles om The Firm te laten overleven.

De Nederlandse vertaling van 'The Palace Papers' ligt vanaf vandaag in de boekhandel. Op vrtnws.be lees je alvast enkele verrassende anekdotes uit het boek.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief