'Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt': collega-schrijvers kiezen mooiste zinnen van Jeroen Brouwers

VRT NWS

Saskia De Coster, Tom Lanoye en Christophe Vekeman doken in hun bibliotheek, op zoek naar de mooiste zinnen van hun overleden collega-schrijver en grote voorbeeld Jeroen Brouwers.

Lezers treuren om de deze week op zijn 82e overleden Jeroen Brouwers, maar ook veel schrijvers, voor wie hij een lichtend voorbeeld was. In het Radio 1-programma 'Nieuwe feiten' vertelden Saskia De Coster, Tom Lanoye en Christophe Vekeman waarom ze Brouwers zo’n enorm talent vonden, aan de hand van voorbeelden uit zijn werk, gaande van korte, puntige zinnen tot lange tirades. Herbeluister het hele interview hier.

Moeilijk om te kiezen uit dat uitgebreide oeuvre, vindt Saskia De Coster, 'het niveau is zo hoog' met zinnen waarvan ze hoopt 'dat ze in het collectieve geheugen terechtkomen'.

'Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt' is al 'stevig op weg om een spreekwoord te worden'. Een zin 'van een duizelingwekkende filosofische diepgang' uit 'Bezonken rood', de roman waarin Jeroen Brouwers over zijn ervaringen in een Japans gevangenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog schrijft. De zin was ook het motto van het kunstenfestival Watou in 2019.

Beluister de zin op vrtnws.be en lees er onder meer meer over de zinnen die Vekeman en Lanoye kozen

'Zolang hij schreef, moesten we ons niet ongerust maken.'

Literair journalist en boekhandelaar Johan Vandenbroucke was een dichte vriend van Jeroen Brouwers. Ze zagen elkaar bijna elke maand. Vandenbroucke haalt op Klara herinneringen op aan zijn goede vriend. 'Ik heb zelden zo’n eerlijk en integer mens ontmoet.'

Literair journalist en boekhandelaar Johan Vandenbroucke haalt hier herinneringen op aan zijn goede vriend Jeroen Brouwers.

Hier een quote uit een gesprek (2015) van Christophe Vekeman met Jeroen Brouwers voor Pompidou.

En hier een quote uit een gesprek (1987) van Betty Mellaerts met Jeroen Brouwers voor Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief