Fotografe Claudia Heinermann over haar project 'Siberian Exiles'- een vergeten geschiedenis

Fotoboek/Geschiedenis Pompidou

Fotografe Claudia Heinermann richt de lens op de littekens van Europa. Zo bracht ze het verhaal van de zogenaamde Wolfskinderen, Duitse kinderen die op het einde van de Tweede Wereldoorlog ontworteld rondzwierven, en werkte ze rond de burgeroorlogen in ex-Joegoslavië. In haar nieuwe project, 'Siberian Exiles', rakelt ze een vergeten geschiedenis op: het verhaal van de Balten die tijdens de Tweede Wereldoorlog op bevel van Stalin massaal naar Siberië gedeporteerd werden.

Het is een trilogie. Dit is het eerste deel. Er waren 2 massadeportaties in 1941 en 1949. 'In dit project staat het verhaal over de deportatie in 1941', ligt Heinermann toe in Pompidou.

'Tijdens de eerste bezetting van de Baltische staten heeft Stalin geprobeerd om de intelligentsia weg te halen. Hij wilde de geest van die mensen breken en daarvoor kan je ze best deporteren naar plekken waar het bijna onmogelijk is om te leven. Het waren vooral leraren, priesters en mensen die zich politiek verzetten. De mannen werden veroordeeld, maar om druk op de mannen te zetten werd hun hele familie gedeporteerd.' Dat is het verhaal dat Heinermann door middel van haar fotoboek wil vertellen.

Ze is met 6 getuigen gaan praten. 'In de eerste fase heb ik een research gedaan in Estland, Letland en Litouwen. In Litouwen heb ik een goed contact gehad met het genocidemuseum en zij hebben me in contact gebracht met overlevenden. Mensen die als kind gedeporteerd zijn. Ze hebben die verhalen als kind meegemaakt.'

'Er staan ook tekeningen in het boek van een man die er als zevenjarige zat. Hij heeft al die stappen getekend en dat is zo mooi materiaal dat ik niet kon laten liggen. Je hebt foto's uit die periode en dan heb je mijn eigen foto's. Ik ben dezelfde reis met de trein gaan maken om het gebied te fotograferen. En tot mijn verbazing vonden we overal nog mensen die zich er nog aan konden herinneren. Die foto's en tekeningen krijg je in 2 aparte boeken. En dan heb je nog een reeks archiefbeelden van de groep die ik geïnterviewd heb. Die is terug gegaan in 1982 om hun familieleden daar op te graven en thuis te begraven. Dit is nu een box met 5 boeken. Het is deel van een trilogie. Dus nu werk ik nog aan de volgende twee delen', legt Heinermann uit.

'De Goelagkampen, daar hebben we wellicht allemaal van gehoord maar dat hele families opgepakt werden, dat wist ik niet en daar weten we te weinig over en daarom moest ik het vertellen', zegt Heinermann tot slot nog.

Herbeluister het de uitzending op Klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief